Låt oss leka Fakta & Statistik

läste en intressant artikel i pappersversionen av City på vägen hem från kontoret häromdagen och tänkte då att jag skulle klippa o klistra in det här på bloggen men sen hann jag inte med det så det kommer idag istället. För er som inte läste City denna vecka (eller missade just den sidan) kommer här en saxning med lite andra punkter och kommentarer:

1. Sverigedemokraterna vill införa en straffavgift på runt 40 000 kronor till staten för den som gifter sig med en utländsk medborgare.
FAKTA: Hushåll där en svenskfödd gifter sig med en utlandsfödd betalar mer i skatt och får mindre socialbidrag än andra.
Min kommentar: vad grundar sig SDs vilja att lägga in en straffavgift på? Inte sjutton är det baserat i skattebetalngsoförmåga för dessa par i alla fall. Nej, det luktar fördomar lång väg. Varför ska man straffskatta för kärlek?

2. Jimmi Åkesson sade i SVT debatt att "Segregationen ökar och att integrationen minskar" och attvi "därför måste diskutera detta utan att bli kallade rasister"
FAKTA: Andelen med utlandsfödda minskar i utanförskapsområden. 85,9 % bor inte i dessa områden. 60 % av alla invandrare från Iran t.ex. har inlett en högskoleutbildning vid 25 års ålder, jämför med Bosniska invandrare (45 %) respektive svenskfödda (45%).
Min kommentar; Ja, detta är ett ämne där det finns väldigt många åsikter och man lyfter gärna fram områden som Rosengård i debatten för att peka på att man misslyckats med integrationen. Fakta talar ett annat språk. väldigt många, faktiskt majoriteten, av våra invandrare i Sverige är integrerade med oss andra i vårt gemensamma samhälle. Ni som inte har en enda kompis, kollega, lärare etc som är invandrare - räck upp en hand tills den domnar! När den domnat, föreställ dig att din kropp är Sverige. Så där! Det känns inte så bra va?

3. Sverigedemokraterna vill avskaffa modersmålsundervisning
FAKTA: Elever som deltar i modersmålsundervisning har vanligen högre betyg i samtliga ämnen än elever som inte har modersmålsundervisning. Dessutom får de i regel bättre betyg också i svenska.
Kommentar: om man inte kan sitt egent språk väl är det svårare att lära sig andra språk. Detta är ju allmänt känt så vem är egentligen förvånad över att det förhåller sig så här?

En liten till brasklapp: Jimmy Åkesson & hans kompisar har en bra bit att vandra vad gäller jämnställdheten i sitt eget parti. Man har det inte på sin politiska agenda (givetvis eftersom man vill utestänga delar av befolkningen) och man har en otroligt snedvriden könsfördelning. Av naturliga skäl finns det mycket få utländskklingande namn i Åkessons led.

Källor: City, SCB, Mångfaldsbarometern, Skolverket mfl.

Inget ont som inte har något gott med sig.


Sifo gjorde en undersökning häromdagen där de frågade väljare om de tycker att regeringen kan fortsätta styra i minoritet utan att samarbeta över blockgränserna och hela 66 % sa ja av Alliansröstarna och 25 % sa nej. När man ställde samma fråga till de rödgröna väljarna svarade 53 % ja och 32 % nej. Det tycker jag är väldigt intressant. Det tyder på att man, oavsett block, allierar sig gentemot vågmästarna i SD. Att de kom in tycks ena bägge blockens väljare. Men det är ju också det man brukar säga "inget ont som inte har något gott med sig".

35731 röster skiljer S och M i slutberäkningen i val2010. knappt 34 000 människor. Det är sjukt jämnt. Nästa val kommer det nog svänga ytterligare och med svänga menar jag det bokstavligen. Årets val har varit lika engagerande som vilken dokusåpa som helst och överallt hörs det diskussioner om politik. Det är bra! Jag har pratat med människor på tunnelbanan, hört folk diskutera medan de väntat på bussen och även sådana i min omgivning, som jag inte trodde brydde sig särskilt mycket om politik, har visat sig ha en mängd åsikter. Många har så klart visat sin upprördhet över SD men i stort har det varit väldigt bra diskussioner om all ifrån sjukvård till skatter.

Självfallet har en del av åsikterna som kommit fram varit hysat extrema i skuggan av chocken efter valet. Men det har också funnits en hel del rebellanda som bubblat upp och jag tror personligen av civilkurage och civil olydnad kan vara bra vid många tillgällen. Bitvis har samtalen känt som om man var tillbaka i sjuttiotalet (när jag var liten och satt under bordet när pappa pratade politik med sina vänner). Vänstersympatisörerna känns nästan lika hungriga och arga som då och pratar om demonstrationer och rätten för långtidssjuka att få ersättning från försäkringskassan. Moderaterna biter sig, lika envist som pitbulls, fast vid jobbfrågan (i kombination med skatter), Folkpartisterna pratar liberala värderingar, att man även måste acceptera sverigedemokrater och syftar på allas lika värde. Sossarna har jag knappt sett förutom lite mumlanden om att de "inte nått fram". Miljöpartisterna skördar framgångar som aldrig förr. Kan bero på den allmänna ekologiska trenden. Vi blir allt mer medvetna om att våra resurser är begränsade.

Det viktigaste är ju ändå att värnar vår demokrati, vår öppenhet och att vi arbetar gemensamt för att minska fördomarna i vårt samhälle. Det tror jag att vi alla, oavsett block, är överens om.


Kim

Överklaganden, avhopp, våld...VAL2010


Idag kommer det officiella valresultatet att presenteras av valmyndigheterna och samtidigt har det redan överklagats nio gånger mer än vid det förra valet. Överklaganden av valresultatet pga diverse uppgifter om glömda röster har, bokstavligt talat, strömmat in till valmyndigheten. De har aldrig fått så många överklaganden efter något val hittills (44 överklaganden hade kommit in per igår), vilket är rätt intressant ur en demokratisk synvinkel och intressant för att det tyder på att vi svenskar har ändrat vår syn på att stå upp gentemot "staten". Det är ett sundhetstecken så som jag ser det. Kanske är det för att vi numera bloggar, microbloggar, facebookar, tweetar och diskuterar våra politiska åsikter på ett sätt som vi aldrig förut har gjort?

Många fler vågar stå för vad de röster på idag och det är inte ovanligt att höra diskussioner om politik, om valet i allmänhet och om det eventuella omvalet. Jag tycker det är ett sundhetstecken att Sverige börjar vakna till liv. På ett sätt var det positivt att SD fick så många röster så de som proteströstade fyllde en funktion och har lyckats med sitt mål; att skapa debatt. Man kan tycka vad man vill om Sds politik men faktum är att de har lyckats skapa en diskussion som inte har varit så här het någonsin i svensk politik. Det är nyttigt att ifrågasätta. Sen kan man tycka att det är tragiskt att så många ska behöva rösta på ett parti vars åsikter de inte delar (det har redan varit många avhopp från Sds lista av personer som säger sig ha "ändrat åsikt", "inte står bakom partiets program" etc). Jag är inte förvånad. Det som förvånar mig är att det faktiskt finns människor som fysisk ger sig på SD politiker. Det är inte demokratiskt eller okej. Jag delar inte deras åsikter men vi lever i en demokrati. Och i en demokrati har man rätt att uttrycka sin vilja och sina åsikter. Våld är någonting som inte hör hemma i ett modernt samhälle över huvud taget.

Vi får se om det blir ett omval i Värmland, det kan omkullkasta resultatet vi kommer att få under dagen idag och orsaka en massiv kampanj från samtliga politiska partier som vi inte skådat i modern tid. Det kan faktiskt bli riktigt spännade!
VAL2010 är inte slut - det är det enda som är säkert!

Kim

Fler naturreservat i Stockholm

Alliansen och framförallt M vann valet både 2006 och 2010 i Stockholm. Anders Carlgren (M, miljöminister) lovade innan valet att det ska bli 10 ytterligare naturreservat i Stockholm vilket gläder oss alla som bor i vår vackra huvudstad. Jag läst någonstans att det max ska vara 300 meter till närmaste park för oss Stockholmare. Vi behöver de här gröna lungorna så jag hoppas att M håller ord och ser till att vi får ha kvar dem som redan finns och att det tillkommer ytterligare parker. Men man vill också skydda naturområden som Årstaskogen och Älvsjöskogen.

Sten Nordin, som är finansborgarråd i Stockholm (nu för en andra mandatperiod) känns som en hyvens person som verkligen vill se till att löftet från Anders Carlgren infrias. En kuriosa i sammanhanget är att han är den första på 25 år att bli omvald i Stockholm där man normalt röstar bort sina politiker var fjärde år. Varför man gör det är en gåta. Kanske handlar det om att storstadsmänniskor i större utsträckning gillar nya saker och har mindre tålamod än våra landsbygsboende dito?

Jag känner mig i alla fall extra glad över att man värnar Årstaskogen då jag brukar gå där frekvent med min hund och det är jag inte ensam om. Liljeholmen tycks vara en av de hundtätaste områdena i Stockholm och jag kan ana att vi har bevarandet av Årstaskogen att tacka för det.

 

Kim


Pensionärerna lobbar & vinner


Pensionärerna har kört en stenhård och mycket framgångsrik lobbying inför valet 2010. Nu står de som "vinnare" med skattsänkningar framför sig när Alliansen bildar en minoritetsregering. Dock är ju inte dokusåpan valet 2010 riktigt klart ännu med alla turer och överklaganden vi har framför oss men ändå. Det jag är nyfiken på nu är varför pensionärerna först nu har gått man ur huse och lobbat för sig själva. Jag har dålig koll på pensionärernas föreningar och vet inte riktigt vad det beror på att de plötsligt blivit så aktiva. 40-talisterna är ju en gapig generation men de har väl inte börjat pensionera sig riktigt än?

Kanske kommer vi framöver att se ännu mer action när 40-talisterna väl börjar lägga in sina avskedansökningar och går i pension? Kanske kommer vi att ha långa demonstrationståg på stan som på 70-talet? Vem vet! Det kan bli riktigt spännande att följa och en aning skrämmande. Helt utan anledning har jag en viss rädsla för äldre herrar och damer med käppar och rullatorer. Jag vet inte exakt vad det är men någonting med deras blickar skrämmer skiten ur mig. Kanske är det visheten och envisheten bakom deras blick. En jävlar anamma som vi yngre har glömt bort till stor del?

Kim

1000 bortglömda röster & omval i Värmland

I går strömmade det in överklaganden och krav på omval till länsstyrelsen i Värmland eftersom man fann 1000 bortglönmda förtidsröster på en bensinmack i Leksand. Detta innebär förstås att i detta jämna val svallar känslorna. Bara igår hade valmyndigheten mer än 600 samtal angående överklagandefrågor. Det kokar och jäser överallt på webben fortfarande även om rösterna nu börjar lugna ner sig i ett slags resignerat tillstånd av uppgivenhet.

- Det kan inte uteslutas att det blir omval i Värmland, det ligger inom ett antagande, säger Nina Pripp ordförandens ersättare i valprövningsnämnden i Expressen idag.

Om det blir omröstning i Värmland är det historiskt men å andra sidan är det mycket i detta val som varit just det. S gjorde sitt sämsta val någonsin. Alliansen vinner valet (om än inte majoritet i mandat) och SD tar 20 mandat i riksdagen (Ny Demokrati hade dock 25 när det begav sig).

- Det har hänt att man fått göra om kommunval, men det har aldrig någonsin hänt i ett riksdagsval förut, säger Vivan Nilsson, informationschef vid valmyndigheten enligt samma artikel i Expressen.

Enligt Aftonbladet är det på flera platser i landet som det har skett stora misstag i hanteringen av valsedlar. 238 försvunna förtidsrösterna i Halmstad borde ha sorterats redan i måndags men låg istället inlåsta i ett brandsäkert valv i Rådhusets källare. Valnämnden i Göteborg skulle ha fått 29 av dessa förtidsröster. De kunde teoretiskt ha påverkat valutgången. Om nio av dem hade varit en röst på Folkpartiet så hade det gett FP, och alliansen, ytterligare ett riksdagsmandat. Inte för att det gör någon större skillnad eftersom det i så fall fortfarande skulle saknats ett mandat för majoritet men om man räknar samman allt slarvande med röster så finns det ändå en slags oro över att det kanske förhåller sig så att valresultatet inte kommer att kunna presenteras förrän i november när alla överklaganden och nya sammanräkningar och eventuellt omval i Värmland är färdigt.

Detta måste vara ett av de mest spännande valen i modern tid någonsin. Jag väntar med spänning på nästa turn of events! Valupploppet var spännande som en dokusåpa och nu känns det som att det knappt finns en ände på vad som kan komma att hända.

En fråga som gnager i min mage idag på morgonen är dock; om det inte varit så jämt - hade man då uppmärksammat dessa bortglömda röster? Eller är det så här det brukar gå till?

Kim



Fördelning röster - efter Onsdagsräkningen

Valdeltagandet var 84,5 % 2010, får väl sägas att det är klart godkänt! 





Det vill säga, 
49, 81 %
för allianspartierna
43,6 % 
för de rödgröna



Resultatet av valet presenteras 1500 idag

Valmyndigheten kommer inom kort att presentera det slutgiltiga valresultatet till riksdagen.
Därefter kommer mandatfördelningen att räknas ut.
Som det ser ut enligt den preliminära uträkningen får alliansen inte egen majoritet.
Klockan 15.00 kommer valmyndighetens nämnd att ha möte med anledning av att rösterna är räknade.

SD saknar ledamöter

Enligt Aftonbladet valdes Eric Gerhardsson in i Gällivares kommunfullmäktige som SD-ledamot i söndags. Nu har han läst partiets program och hoppar av uppdraget.

- "Jag har nu fördjupat mig i Sverigedemokraternas partiprogram och tyvärr får jag göra mina väljare besvikna. Jag kan inte ställa upp, invandrarna är mina vänner, säger han."

 

Men det blir tufft för SD även på andra håll i landet att få ihop till de platser de vunnit i valet.  Svenska Dagbladets genomgång visar att Sverigedemokraterna saknar ledamöter i 52 kommuner. Totalt är det 63 tomma stolar i fullmäktigeförsamlingar runt om i landet. I praktiken innebär detta att SD inte kan utöva sin politik på det lokala planet ute i landet. Historiskt har SD haft ett större avhopp av ledamöter än andra partier. Vi förra valet stod 14 SD-stolar tomma, i slutet av mandatperioden var 56 obesatta.

 

Erics avhopp och det som skett under föregående mandatperiod är ett tydligt tecken på att många sympatisörer av SD inte riktigt vet vad de röstar på. Men intressant nog så har de heller inte läst partiprogrammet innan de går med på att arbeta aktivt för partiet. Jag tror det kommer bli fyra tuffa år för SD framöver och frågan är om de ens kommer att vara 20 i riksdagen när mandatperioden är slut.

 

Kim

 


S krisen

19 SEPTEMBER
Socialdemokraterna får valnattsresultatet 30,9 procent av väljarna, det är det sämsta valresultatet på 99 år sedan Hjalmar Brantings 28,5 procent 1911.
20 SEPTEMBER
Mona Sahlin och partiets verkställande utskott träffas i partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm för ett krismöte. "Jag har förlorat, mitt parti och de rödgröna har förlorat", säger partiledaren till Expressen. 
21 SEPTEMBER
Socialdemokraternas ledning sitter i interna krismöten och möten med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. 
22 SEPTEMBER
Partistyrelsen håller ett extramöte för att utse en krisgrupp som ska utreda det katastrofala valnederlaget.
Luciano Astudillo, suppleant i partistyrelsen, deltar i dagens krismöte och menar att det inte räcker med "ännu en krisgrupp":
- Det är viktigt att inse att det är ett katastrofval, inte bara ett dåligt val. Det nästan motsvarar det val som Moderaterna gjorde 2002 när de i stort sett halverades.
- Vi har på två val tappat jättemycket och trott båda gångerna: Nu är botten nådd. Men jag är inte säker på att den behöver vara det om vi inte uppdaterar vår politik, säger Luciano Astudillo.

Integrationspolitiken står inte still

I Sverige har vi har flyktingmottagning från olika länder beroende på var i världen det för tillfället är som mest kritiskt. De asylsökande som kommit hit tidigare har haft stora problem med integrationen till det svenska samhället. Om den ankommande asylsökande inte har ett pass t.ex. startar en utredning om dennes härkomst, och om hon får stanna eller ej. Det kan ta flera år beroende på hur svåra förhållandena är i det antagna hemlandet. Även för de asylsökande som har pass och papper på var de kommer ifrån tar den här processen mycket tid. Man kan tycka att det tar alldeles för lång tid i vissa fall.

Under tiden som den asylsökande väntar på att få besked om denne får stanna eller inte har han/hon hittills tvingats till bidragsberoende under väntetiden men alliansen har ändrat på det så att man som asylsökande kan arbeta under tiden. Alliansen vill vidare ha ett stort fokus på språket eftersom detta, som bekant, är nyckeln till integration i ett samhälle. Detta är för övrigt samtliga etablerade partier överens om dvs rödgröna skiljer sig inte nämnvärt från Alliansen i just språkfrågan. En annan sak som är viktig är utbildning så att den som kommer till Sverige som flykting får lära sig hur vår kultur fungerar, hur samhället är uppbyggt, att vi har demokratiska val etc. Allt det som vi tar för givet som redan bor här.

En annan sak som både Alliansen och de Rödgröna är överens om är att det behövs en renovering av miljonprogramsområdena där det, som bekant, samlats stora kluster av olika invandrargrupper. Varför det har blivit så är en intressant fråga för de Rödgröna att förklara eftersom de till syvende och sist satte den politiska agendan när Sverige tog in stora grupper av flyktingar och hade mer hjärta än planering. Denna politik har så klart lagt grunden till att allt fler (smyg)rasister har krupit fram. Renoveringarna av dessa ofta mycket slitna bostadsområden och ytterligare resurser för lokala poliser så att befolkningen kan känna sig trygg, är också sådant som både Alliansen och de Rödgröna diskuterat både löpande och under valdebatterna.

Det händer alltså saker vad gäller både integration och flyktingpolitik men händer det för lite? Är det därför Sd fått så mycket uppmärksamhet och röster?

Kim

Reinfeldt och alliansen är bara 298 röster från egen majoritet

Valet är inte avgjort. Bara tre mandat saknas för att alliansen ska få egen majoritet i riksdagen. Och i dag avgörs det om mandatfördelningen mellan blocken förändras. För nu ska utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna räknas. Men för att det ska påverka ställningen måste mandaten ändras i ”rätt” valkretsar...spänningen stiger!


Minns någon vad som hände?

Under de senaste dagarnas debatt som rasat på nätet och olika aktioner som tagits IRL (in real life) så har en hel del saker framkommit. Inga nyheter att SD främst har ett gäng rasister som toppnamn i sitt parti och att svenska folket gemensamt har visat sin avsky och fler än förväntat har rest sig ur sina soffor och bloggat, tweetat och FBat om detta val som skakat Sverige i grunden.

I dagens Metro fann jag följande citat;
"Ställ upp invandrarna här på filmen och sätt en kula mellan ögonen, lägg dom sen i en påse och sätt frimärke och skicka dom dit där dom hör hemma".

Källan är Facebook och skribenten är Marie-Louise Enderlett som är en av Sverigedemokraternas kandidater.

Minns ni historelektionerna i skolan? Minns ni hur det gick till när Nazisterna med Adolf (ni vet, han med mustachen) Hitler tog över makten i Tyskland och därmed startade det som kom att bli ett av de mest fruktansvärda och svarta kapitlen i vår världs historia? Sverigedemokraterna försöker klä sig i kostym och låta som om de är som vem som helst av oss men i själva verket är de värre än ulvar i fårakläder.

I rest my case for now,

Kim

SD SD SD

Hoppet står tills på onsdag, då alla röster är räknade, och svenska folket kan bara hoppas ! Det skulle bli så mycket lugnare inom politiken.  Men jag tror att det kommer fortsätta rätt smärtfritt trots allt.   En ny minoritetsregerging, ja det är ju inte direkt nått nytt, är nästan alltid minoritetsregering i Sverige.
J.

Mona sitter kvar...

Ja det kanske hon gör men är det bra för S ?  Skulle absolut inte tro det.  Just nu är det en röra inom S, de sammarbetare med Mp inte så poppis bland vissa S anhängare, och sen V , ja inte heller poppis.  Och som alla vet Mona är ju inte poppis inom Partiet själv förutom den verklighetsfrämmande sk ledningen (lite elak måste man vara ibland).  Så varför inte göra sig av med dessa tre fel och gå tillbaka till vad S en gång var.  (Nog för att det även behövs förnyelse inom politiken).    Jag tror alla i Alliansen tack Mona om hon sitter kvar till nästa val.  Personligen har jag väldigt svårt att se det, hon har varit med 30år inom politiken och ja detta var hennes chans, det är över nu.
//föredetta S anhängare

SDare står till höger och många är arbetslösa

Den typiska Sveridemokraten är en arbetslös ung man som är med i LO, men ändå står till höger, enligt SVT:s vallokalsundersökning, Valu. Bland samtliga svarande i undersökningen sa 4,0 procent att de röstat på SD – att jämföra med valresultatet på 5,7.


De som röstade på SD:

6 % av de unga förstagångsväljarnas röster,

7,4 % av de arbetslösa

5,5 procent av LO-medlemmarnas.

Flest röster fick partiet från förstagångsväljare, tidigare blankröstare och valskolkare.

Men SD plockade också röster från samtliga andra riksdagspartier – med övervikt för M och S (se längst ner i detta inlägg för samtliga sifror)


Viktiga frågor:

”Flyktingar/invandring” är den fråga SD-väljarna rangordnar högst.

”Miljö” hamnar på plats 18, näst sist.


Ideologisk hemhörighet:

48 % av SD-väljarna identifierar sig som ideologisk höger.

18 % som vänster.

34 % som ”varken eller”.


I VALU svarar 70 % av samtliga svarande uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för svenska politiker. Bland SD:s väljare är samma siffra 27 %.


27 % av SD-väljarna ser parti- ledaren Jimmie Åkesson som ”mycket betydelsefull” för deras val av parti.

Det är den näst högsta siffran efter Fredrik Reinfeldts 45 % av M-väljarna.


SD VÄLJARna kom från dessa partier;

M: +0,7

KD: +0,1

FP: +0,1

C: +0,1

S: +0,5

MP: +0,1

V: +0,1


Förutom minskad invandring vill Sverigedemokraterna spara pengar på att kraftigt minska biståndet. Men på andra punkter vill SD öka statens utgifter och sänka skatterna mer än både den borgerliga alliansen och den rödgröna oppositionen. Det tydligaste exemplet är skatten för pensionärer som SD vill sänkas med 13 miljarder nästa år. Det är 8 miljarder mer än regeringen och 5,5 miljarder mer än de rödgröna föreslagit. I valmanifestet i augusti föreslogs nya utgifter på 12,8 miljarder kronor 2011 i enlighet med den bedömning regeringen gjort om reformutrymmet. SD vill ta bort arbetsgivaravgiften för lärlingsjobb och förlänga starta eget-bidraget till tolv månader. Finansminister Anders Borg har med hjälp av tjänstemän på finansdepartementet försökt visa att SD räknar besparingar dubbelt och trippelt i sin skuggbudget.

 


Sprid Kärlek & Valet som inte är avgjort


På många håll på nätet (Twitter, Bloggar, Facebook mfl) har jag idag läst kommentarer som är förlåtande och nästan kärleksfulla. Det handlar om att man inte ska sprida hat genom att "kasta skit" på SD och deras anhängare utan istället bemöta dem med kärlek eller, återigen, tystnad. Jag tror iofs att det kommer att visa sig ganska snabbt att partimedlemmarna i SD har missbedömt hur mycket hårt arbete det är att vara politiker och att de snart fäller sig själva (oavsett hur det går med poströsterna som inte är räknade). Jag tror att det är farligt om vi återigen faller in i det naiva tillstånd av någon slags tillit som vi hade innan valet och som gjorde att SD fick så många röster som de fick. Det enda sättet, säger jag återigen, är att vi bemöter argumenten med fakta. Belyser svagheter och diskuterar. Därmed inte sagt att vi ska sprida hat. Men heller inte kärlek.


Politik är viktigt. Det påverkar vår vardag och jag tycker att alla människor är värda en andra chans, även Sverigedemokrater. Jag tycker att alla människor har rätt att tycka vad de vill och rösta som de vill så länge de inte skadar andra. Om ett främlingsfientligt parti som SD skulle få en betydande makt i Sverige påverkas många människor negativt och vi, som människor i en demokrati, har rätt att reagera när vi ser att det är allt fler som väljer att rösta på dem.

Självklart ska man visa respekt för varandra i diskussioner och inte ägna sig åt personangrepp eller slag under bältet. Det är inte är rimligt att kasta sten, störa torgmöten eller hota människor för att de röstat på Sverigedemokraterna eftersom vi har demokrati och yttrandefrihet i Sverige. Detta gäller även åsikter vi inte håller med om och även om jag personligen har mycket emot Sverigedemokraternas politik ser jag inget fel i att bemöta deras argumentation med fakta.


Dessvärre har många av de Sverigedemokrater jag mött på nätet de senaste dagarna, inte argumenterat med vare sig fakta eller respekt. De har i många fall spridit hat och kommentarer över nätet gentemot meningsmotståndare. Väldigt ofta har dessa kommentar varit rena personangrepp gentemot t.ex. muslimer, invandrare i allmänhet, "ghetton" etc men också personliga (ja, jag har fått några sådana själv). Det är då det är så viktigt att inte dras ned på samma nivå utan hålla sig saklig. Och att inte gripas av panik.


I praktiken är valet inte helt avgjort ännu, alla röster är inte räknade och med den tunna skillnad vi har nu mellan blocken kan valet 2010 bli ännu mer överraskande imorgon när alla poströsterna är räknade. Det hjälper dock inte de 12 kommuner som kommer att ha Sverigedemokrater som kan påverka beslut men vi kanske kan få en majoritetsregering i Alliansen trots allt. Det är ca 7100 röster det handlar om i skillnad mellan blocken. Betyder det att vi, trots allt, kan hoppas på poströsterna som ska vara färdigräknade per imorgon? Man vet att poströstarna ofta röstar på Allianspartierna och de är ganska många. De Röstberättigade utlandssvenskarna 2010 är totalt 124 887 enligt Valmyndigheten medan SCB beräknar att det finns 147 439 utlandssvenskar som får rösta 2010. I valet 2006 fick drygt 125 000 rösta från utlandet och bland dem var det 29 procent som tog chansen. Med enkel matematik kan det alltså vara så att poströstarna kommer att avgöra valet vilket återigen belyser hur liten marginal det är mellan de existerande partiblocken.


"Om alliansen har optimal tur så räcker det faktiskt med 1 000 röster för att ge dem en majoritet av mandaten," säger Olle Folke, forskare i statsvetenskap, till Sveriges Radios "Ekot".

Sprid vare sig hat eller kärlek! Sprid kunskap och fakta,

Kim




Yttrandefriheten är ingen självklarhet - det är en skyldighet!

Jag har fått en del reaktioner på både Twitter, Facebook och andra forum på nätet (bla. i FB-gruppen Inga Invandrare) från Sverigedemokrater (eller i alla fall sådana som påstår sig vara för SD). Många av dem är anonyma och gömmer sig bakom diverse (ofta felstavade) sk nicks. Argumentationen de för faller snabbt platt när man argumenterar med fakta i form av länkar till artiklar eller bemöter deras egna argument från partiprogrammet.

Jag vet att många tycker det är tröttsamt med all ilska efter valet igår, eftersom det trots allt var ett demokratiskt val där varje person har rätt att lägga sin röst på det parti de tror på. Jag älskar demokratin. Jag älskar det faktum att vi har rätt att rösta, att vi har yttrandefrihet och att vi lever i ett samhälle där det än så länge är sällsynt med våld gentemot personer som utövar politiskt arbete. Men det jag inte tycker om är att argumenten gentemot diskussionen och ilskan som blossar upp till mångt och mycket handlar om att människor "inte orkar med" eller "tycker det är osakligt" att andra människor visar sin ilska.

Vi lever, som skrivet, i en demokrati och med det har vi tillsammans bestämt att yttrandefriheten är någonting av det viktigaste vi har i vårt samhälle. Med yttrandefrihet kommer också ansvar. Må vara att en del argument idag är osakliga och baserade på frustration, ilska och chock över att vi nu har ett rasistiskt parti i vår Riksdag men faktum är att det är svenskar som har röstat fram dem. Givetvis betyder inte detta att vi ska tiga still. Det betyder att vi som inte håller med om att Sverige behöver mindre multikulturella influenser, vi som själva är eller känner människor som har en "annan" bakgrund är den som Sverigedemokraterna föredrar, har en skyldighet att reagera. 

Politik kanske är jobbigt att ta till sig, det kanske är irriterande och tråkigt ibland. Det kanske består av ord vi väjer för och analyser vi inte orkar göra. Men det spelar ingen roll. Vi är skyldiga att tillsammans engagera oss. Det handlar ytterst om vår frihet. Om våra rättigheter att FÅ välja partier. Att få säga vad vi tycker. Att ha makt över våra egna liv. Men det innebär också en skyldighet att inte ligga på soffan när det är val och att våga säga emot när någonting sägs som vi inte tycker om.

Flera av mina närmaste har blivit rädda när de sett att jag bemött åsikter från SDare på nätet. Frågat varför jag skrivit svar under mitt eget namn. Jag gör det för att jag tror på individer. Jag tror att varje människas röst är värd någonting och att alla kan göra skillnad. Även om det är i en diskussion ett-till-ett. Demokrati är någonting vackert men yttrandefrihet är ännu vackrare. Och jag vägrar vara rädd. Vägrar tiga still. 

Tack för att ni orkade läsa ända hit,

Kim ♥

2 rejäla överraskningar under valnatten

Den första riktiga skrällen är givetvis att Sverigedemokraterna tog sin in i Riksdagen med marginal över de 4 %. Det går det inte att sticka under stol med längre. Det jag känner mig mest upprörd över är inte enbart den halva miljon röster de lyckats skrapa ihop utan också att de lyckats ta sig in i flera kommuner. SDs majoritet av väljare befinner sig i de södra delarna av vårt land, där främlingsfientliga partier också tidigare har haft starka fästen och många röster. Även om Sociala medier har varit en framgång för valet 2010 så har det inte riktigt räckt till för att mobilisera tillräckligt med diskussion för att möta de främlingsfientligas argumentation.

I Söderhamn fick SD ca 11 % av rösterna vilket innebär att de kommer att ha 6 platser att fylla med sina partimedlemmar. För 4 år sedan klarade de inte av det men eftersom de fått stå oemotsagda i debatten under så lång tid har deras underdog-strategi slagit igenom i stora grupper av människor som under valnatten betecknades som "arga unga män" av ett flertal av partierna. Jag tror att det är ett misstag att inte diskutera med deras respresentanter och att samtliga etablerade partier har misslyckats med att förstå hur stora de hunnit bli. Att förklara bort deras väljare (som de facto har en röst var precis som vi andra) som mer eller mindre imbecilla i den offentliga "debatten" har också varit ytterligare ved på elden. De lyckades dock mycket sämre med att värva röster i storstäderna som Stockholm, Malmö och Göteborg. Vad det beror på kan intelektualiseras med att det bor fler välutbildade människor i storstäder men jag tror inte at analysen är fullt så enkel. Jag tror också att det är naivt att bortförklara valresultatet med "outbildade arga unga män" även om det är det snabbaste sättet att avfärda det obehag många av oss känner när resultatet från valet började visa sig på skärmarna.

I Sverigedemokraternas partiprogram står det dock klart och tydligt vilken position de vill ha i svensk politik och att de inte alls står så långt ifrån de extrema högervärderingar som andra främlingsfientliga partier har gjort tidigare i historien, även om de gärna hävdar det;
”Sverigedemokraterna är inte principiellt emot invandring...De senaste årens invandring har dock varit av helt annan art. Det har handlat om tiotusentals invandrare varje år, från avlägsna delar av världen, vilket inte varit bra för Sverige.” Vidare skriver man att;”… Partiet tar avstånd från mångkulturalism, rasism och läror där det etniska ursprunget räknas som det enda eller avgörande kriteriet för nationstillhörighet.”
Vidare hävdar de intensivt att de inte är rasister utan att de är emot flyktingpolitiken men samtidigt skriver de i sitt partiprogram att; ”Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk.”

Den andra skrällen under valnatten är Miljöpartiet som inte bara gjorde ett mycket bra val överlag utan dessutom nu befinner sig i en mycket intressant position då SD blev vågmästare i valet (så som det ser ut i skrivande stund och innan poströsterna är räknade). MP har, som bekant, allierat sig med de Rödgröna trots att de i själva verket står mer åt mitten än åt vänsterkanten och har mycket gemensamt med både Centern och Folkpartiet vad gäller miljöfrågor. MP är viktiga i svensk politik. De har konstant varit miljörösten som stuckit fingret i magen på dem som velat dämpa diskussionen. Nu är frågan hur de kommer att agera. Igår kväll sade de att de inte vill "svika sina väljare" genom att ingå i en Alliansregering men frågan blir ju då istället om de inte sviker sina väljare mer genom att inte agera i en situation där Alliansen har en minoritetsregering och där SD potentiellt kan orsaka politiska svårigheter och skapa oro eftersom Alliansen sagt ett klart NEJ till att samarbeta med dem. Alliansen kan heller inte göra detta oavsett om de, som Jimmy Åkesson hävdar "ligger närmare varandra" vad gäller politik än vad tex. Moderaterna och Miljöpartiet gör. En intressant kommentar till detta gjorde Attila i ett inlägg där han diskuterar, ur sin liberala synvinkel, att det i själva verket är MP som nu är vågmästare.

Nu ser jag fram emot att se om poströsterna, som ännu inte är räknade, kommer att ha någon som helst effekt på det nuvarande resultatet men också vad som kommer att ske de nämaste månaderna då Reinfelt ska bilda en regering och vi de facto har ett parti i Sveriges regering som klart och tydligt visat vad de står för men som också de etablerade partierna har underskattat.

Kim

"Vi kommer inte att samarbeta med eller göra oss beroende av SD"

säger Fredrik Reinfelt och öppnar upp för samarbete med Miljöpartiet (som tidigare under kvällen sägs säga nej enligt sina allianskamrater i de Rödgröna) "vi tänker försöka inleda samarbete med Miljöpartiet".
"Moderaterna har sitt starkaste valresultat sedan rösträtten infördes ikväll!", utropar han vidare. "Till dem som säger att ingenting hänt i svensk politik säger vi; titta en gång till!"

I en intervju säger han vidare att "beslutet om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna står vi fast vid" och vidhåller ytterligare att han vill öppna upp för samarbete med Miljöpartiet. " Det här var inte det önskade valresultatet. Detta skapar instabilitet" säger han vidare.

Vi är många fler som inte är rasister!

"En halv miljon rasister har sagt sitt i VAL 2010. NU är det dags för resten av oss att reagera - prata, upplysa, protestera och jobba tillsammans för att visa att VI finns! Och att vi INTE accepterar rasism i Sverige."
"Följ och delta i "Inga invandrare" (grupp på Facebook mot rasism), engagera er på Twitter och bloggar - våga säga emot!"
Diskussionerna går heta på många platser på nätet; följ dem!

Snabba frågor i ett mellanspel

Det känns oroande att de Rögröna under "inga omständigheter" är beredda att för demokratins skull stödja Alliansen i deras beslut nu när SD är vågmästare i riksdagen.
Glömmer de bort att de är folkvalda? Att det handlar om Sverige och oss som bor här?

Björklunds tal

"Runt omkring i västvärlden har regeringar fallit efter finanskrisen. Det har funnits en inställning att borgliga partier sitter en madatperiod och sedan återgår vi till socialistiska regeringar".
"Det vi gjort i Sverige är att vi har skrivit historia - Alliansen regerar vidare"
Han talar vidare om att Alliansens seger handlar mycket om hur finanserna har skötts under krisen.

Mauds tal

Maud säger "Innan det här valet hade alla räknat ut oss" Men hon fortsätter vidare med att de har kämpat genom hela valrörelsen.
"Det här visar att det inte räcker med valrörelse, jag tänker; undrar om inte Centerpartiet ska ha valrörelse hela tiden?"
"Vi har en fightingspirit i det här partiet och det ska vi ha med oss under den här mandatperioden. Vi har fortsatt en Allinasregering!"

Ohly intervjuas i SVT

"Jag tänker aldrig någonsin befatta mig med rasister" säger Ohly.
"Vi måste tillsammans se till att de (SD) aldrig får inflytande"
Ohly vidhåller att det inte finns något utrymme för något parti bland de Rödgröna att stödja Alliansen oavsett.

Monas tal och kommentarer

" Alla människor har lika värde och det ska vi säga till Jimmy Åkesson"
Bra där Mona!
Vidare lovar hon att inte svika utan "fortsätta kampen mot främlingsfientlighet"
Hon säger också;
"Vi förlorade men vi måste verkligen ta diskussionen hur vi bygger upp vårt parti och förtroendet"

I SVTs studio säger hon vidare "Vi har gjort ett riktigt dåligt val, det är bara att erkänna"
"Vi är fortfarande det största partiet", säger Mona vidare i en kommentar. "Det finns inga vinnare ikväll.Vi har fått in rasister i riksdagen"
"Det är upp till Fredrik Reinfelt att bilda regering"

Moderaterna överlägsna i Stockholm

Moderaterna 34, %
Socialdemokraterna 21 %

Alliansen har majoritet!

Det är en seger över SD!

Kommer Mona att avgå om S förlorar valet?

Följ diskussionen på Twitter; #val2010 #svtvaka

Prognos just nu /2965 distrikt av 5668 räknade

V 5,7 %
S 30,6 %
MP 7,2 %
C 6,4 %
FP 7,1 %
KD 5,5 %
M 30,3 %
SD 5,8 %
Övriga; 1,4 %
Mandaten är fördelade så här;
Rödgröna; 156
Alliansen; 172

Upprörda reaktioner på Twitter

Läser uppdateringar om VAL2010 på twitter och ser mycket ilska och frustration över SDs siffror so far. Vi ska dock komma ihåg att alla röster ännu inte är räknade men just nu är ställningen;
V 5,2 %
S 32.2%
MP 6,2%
C 8,1%
FP 6,3 %
KD 5,8 %
M 28,2 %
SD 6,7 %
Övriga; 1,3 %
Kommentarer från Twitter;
@ExpressenLedare 
Christian Westling förnekar att han skulle ha misshandlat någon i natt, säger sig ha blivit påhoppad av "fyllevänsterkillar." #SDvaka
‎@AnnikaBeijbom
Det är ett UNDERBETYG för gammelpartierna om sd kommer in. #val2010
@mattias_neo 
Jaha SD, ni ville ha bitterhet. Ni har mitt hat, mitt förakt, min bedrövelse, min genans över denna skamfläck på Sveriges parlament
@winninghelix 
RT @Majanen: "Hur i HELVETE kan det finnas fler rasister än feminister i Sverige?" - @iheardyoulook #valvaka #svtvaka
@zackrisson 
Allt annat känns meningslöst när vi får in ett rasistiskt parti i riksdagen. En sorgens dag för Sverige. #aftervote #val2010

637 av 5668 valdistrikt räknade

Preliminär röstfördelning


Förk.PartiAntal
2010
Andel
2010
Antal
+/-
Andel
+/-
Antal
2006
Andel
2006
M Moderata Samlingspartiet 112204 27,1% +23445 +4,8 88759 22,3%
C Centerpartiet 36880 8,9% -7240 -2,2 44120 11,1%
FP Folkpartiet liberalerna 24886 6,0% +798 24088 6,0%
KD Kristdemokraterna 24865 6,0% -5361 -1,6 30226 7,6%
S Arbetarepartiet-Socialdemokraterna 135001 32,6% -12306 -4,4 147307 37,0%
V Vänsterpartiet 21757 5,2% +225 -0,2 21532 5,4%
MP Miljöpartiet de gröna 24633 5,9% +8058 +1,8 16575 4,2%
SD Sverigedemokraterna 28814 7,0% +13726 +3,2 15088 3,8%
ÖVR Övriga partier 5431 1,3% -5212 -1,4 10643 2,7%
Giltiga röster 414471 100,0% +16133 398338 100,0%
BLANK Ogiltiga röster - blanka 4950 1,2% -2387 -0,6 7337 1,8%
OG Ogiltiga röster - övriga 941 0,2% +813 +0,2 128
VDT Valdeltagande 420362 81,7% +14559 +1,8 405803 79,9%
Antal röstberättigade 514674 +6703 507971

1,2 % blankröster

1,2 % blankröster hittills
http://www.val.se/val/val2010/valnatt/R/rike/index.html

Resultat SVTs Vallokalsundersökning

Rödgröna; 45,1 %
Alliansen; 49,1 %

Uppdelat per parti;
V 6,1 %
S 30 %
MP 9 %
C 7,1 %
FP 7,2 %
KD 5,7 %
M 29,1 %
SD 4,6 %

Nagelbitarvalet 2010

VAL2010 har visat sig vara ett riktigt nagelbitarval och om ca 15 minuter kommer SVT att presentera sin traditionella vallokalsundersökning som ofta ger en fingervisning om hur det kommer att gå när rösterna verkligen är räknade senare ikväll.

Blir det Alliansen eller de Rödgröna som kommer att bestämma i Sverige? Blir det Sahlin eller Reinfelt som blir vår stadsminister? Spänningen är olidlig under dessa sista timmar innan siffrorna börjar ticka in.

Intervjuder från de olika partiernas valvakor har varit spridda skurar men man känner en spänning i luften från alla läger. En rolig parentes från detta var rapporten från SDs valvaka på Gärdet i Stockholm där det enligt rapport var "fler journalister än partsympatisörer". Om det beror på det enorma säkerhetspådraget eller inte låter jag vara osagt. SD har tippat på att det får "5-10 % av rösterna i dagens val" enligt samma rapport (SVT).

Spännande är det oavsett och rapportering kommer löpande under kvällen!

Allliansen vann titeln "det nya arbetarpartiet" igår kväll

Det blev en intressant debatt igår kväll mellan Alliansen och de Rödgröna, överlag var det lite välkammat och lite för mycket repliker som kändes gamla och inövade på fel sätt, men i stort var det bättre än de senaste dagarnas utfrågningar.


Debatten om skolan, om lärlingsplatser, gymnasiet och lite grand om vikten av fritids var riktigt bra och där kändes det som att alla partier var hyfsat eniga fast de försökte polarisera lite. De Rödgröna hävdade att Alliansen var emot komvux på helt osakliga grunder men förutom det var det inte mycket hetta i debatten. Det roliga och intressanta här är att både Alliansen och de Rödgröna ligger väldigt nära varandra i åsikter i den här frågan. Lärlingsplatser verkar vara kuggfrågan. Ena sidan är för och andra emot. Gissa vilken sida som tycker vad?


Debatten om jobben var mer het men när Mona replikerade "vi som VARIT arbetarparti" reagerade jag och säkert många andra. Är de inte det längre? Har alltså Alliansen vunnit titeln som "det nya arbetarpartiet"? Om ja så måste man gratulera dem till en väl vunnen seger eftersom de Rödgröna varit THE arbetarparti i mer än 100 år. Man diskuterade Arbetsförmedlingen och eftersom AF alltid har varit ett skämt (det vet alla vi som någon gång sökt jobb!) så blir de delarna i debatten sanslösa och rätt roliga, oavsett sida. Maud gjorde en snygg växling - "RUT har skapat riktiga jobb" och sedan började Miljöpartiets Peter Eriksson jagar småföretagarröster med skattesänkningar (!) medan Hägglund försöker lugna ner debatten.


Mona höll, under i stort sett hela debatten, en lätt överlägsen och blasé ton som får mig att känna det som om hennes människosyn grundar sig i att andra människor är lite dumma i huvudet och inte förstår om man inte pratar väääldigt långsamt och tydligt med en tonlös röst. Det är synd. Hon är en ganska bra politiker numera. Jag delar inte hennes åsikter och speciellt inte hennes (S) syn på företagarna och extra skatter för dem som tjänar mer alternativt är företagare. Det fick mig att igår brista ut på Facebook; "Mona, ledsen att säga det men du har ingen aaaaning om hur företagare tänker om skatterna i Sverige. I verkligheten, så fort bolaget börjar växa lite, måste vi flytta bolagen utomlands för att kunna leva på vårt hårda arbete (14 timmars arbetsdag är vardag för de flesta företagare) om vi skulle göra som du vill. Men det är klart, du har aldrig haft ett riktigt jobb..."


Jag brukar älska Peter Erikssons vassa miljöargument men han verkade återigen trött och lite irriterad. Kanske är för att det är hans sista val? Han fladdrade en hel del på målet vid flera tillfällen och kom med motbevisbara påståenden om miljömål. Det är synd, miljön är en viktig fråga och här spelar Miljöpartiet en stor roll oavsett vilket block de allierar sig med. Det behövs en aktiv miljöröst i debatten. Kanske det trots allt är rätt så bra att det kommer nya språkrör efter valet?

Diskussionen om kärnkraften blev lite het. De Rödgröna vill avveckla kärnkraften men hade egentligen ingen konkret plan annat än att "byta till alternatv" som vi inte får veta vilka de är och Alliansen vill behålla men minska beroendet men man vet inte hur. Man kan nog kalla det oavgjort? Ingen av dem har egentligen ett tillräckligt bra förslag som alternativ. Det finns ju trots allt flera förnybara energikällor som vindkraft, vattenkraft och solenergi. Det enda vi vet sedan tidigare är att de Rödgröna i alla fall "inte vill bygga ut vattenkraften".


Integrationsdiskussionen i debatten blev också rätt så belysande trots att Mona lyckades med att prata och säga ingenting. Maud var på hugget och överaskade gång på gång i debatten i stort men i integrationsfrågan märkte man hennes engagemang för företagare på riktigt; hon pratade riktiga jobb, samarbete med näringslivet och svängde elegant in på språkfrågan och vikten av att kunna svenska. Hon hann dessutom klämma in några ord om arbetskraftsinvandring. Har inte sett henne vara så vass under hela valrörelsen. Jag tror att C kammade hem några nya röster i gårdagens duell.


Peter Eriksson pratade om vikten av framtidstro och behovet att rusta upp slitna bostadsområden och Björklund höll med. Sedan blev det lite av ett Dödläge. Båda lägren fokuserar på jobb och upprustning av bostäder och låter plötsligt som om de är fullkomligt eniga.


Fredrik Reinfelt var genomgående konkret, lugn och en skicklig debattör och hade en "sidan av" position under gårdagens debatt. Han gick in och kommenterade ibland men i stort lät han sina Allianskollegor hålla ordet. Det var ett smart drag eftersom han gav utrymme att visa bredden också i Alliansen men samtidigt förmedlades en känsla av att de är fruktansvärt kompetenta inom många områden.


De Rödgröna kändes återigen lite splittrade och även om de lyckades framstå som eniga vid några tillfällen var det framförallt Ohly, som är en skicklig och hårdför debattör som stod ut på de Rödgrönas planhalva. Han brinner verkligen för sina frågor men ibland får man en känsla av av Mona går i hans ledband, fast det borde vara tvärtom eftersom hon leder det större partiet.

Jag vet ju vad jag kommer rösta oavsett debatten idag men det var rätt intressant twist att de fick säga snälla saker om varandra. Det var både roligt att se och intressant eftersom stämningen förändrades totalt och de flesta av partiledarna såg smått generade ut. Smart drag och trevligt avslut på en överlag bra debatt!


Kim

Ensam mamma söker...

http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/14/ensam-mamma-s-ker-respekt


så bra skrivet !!!

Skamligt av de rödgröna, desperationen tar allt mer tragiska uttryck

Novus tar avstånd från sin egen undersökning

Opinionsinstitutet Novus tar nu avstånd från Novus egna siffror efter att Expressen i dag publicerat en väljarundersökning som företaget gjort på uppdrag av de rödgröna.
Undersökningen visar på en rödgrön succé och används internt för att sporra medarbetarna - men mätningen ger inte en sann bild, hävdar nu opinionsinstitutet.
- Vår uppfattning är att siffrorna inte avspeglar den aktuella väljaropinionen, säger Arne Modig på Novus till Expressen.se.

Sverigedemokraterna backar i valspurten

Sverigedemokraterna backar i valspurten
- Socialdemokraterna vinner tillbaka en del av tidigare förluster
Sverigedemokraterna tappar väljarstöd i valets slutspurt och klarar knappt riksdagsspärren
med 4,1 procent. Det visar TV4/Novus väljarbarometer där Sverigedemokraterna tappar 1,1
procentenheter jämfört med föregående veckas mätning. Socialdemokraterna vinner tillbaka
väljare och får i mätningen 29,0 procent.
Med endast fem dagar kvar till valdagen är förändringarna i väljaropinionen relativt små jämfört med
opinionsläget för en vecka sedan. Alliansen har fortsatt egen majoritet, nu med 50,3 procent, och ett
statistiskt säkerställt försprång till den rödgröna oppositionen med 6,5 procentenheter. De rödgröna
får stöd av 43,8 procent. Jämfört med förra veckan ökar stödet för alliansen med 0,9 procentenheter
samtidigt som stödet för de rödgröna minskar med marginella 0,1 procentenheter.
I mätningen vinner Socialdemokraterna tillbaka väljare och ökar sitt stöd med 1,7 procentenheter till
29,0 procent. Det handlar främst om att Socialdemokraterna vinner tillbaka väljare från Vänsterpartiet.
Vänsterpartiet backar med 2,0 procentenheter till 5,7 procent, en statistiskt säkerställd förändring.
Uppmärksamheten kring Vänsterpartiet och Lars Ohly efter hans framträdande i
partiledarutfrågningen har haft flera negativa inslag vilket kan vara en förklaring till försvagningen.
Den försiktigt positiva trenden för Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna fortsätter. Alla tre
partierna ökar något i mätningen och befinner sig nu på visst avstånd till fyraprocentsspärren. I
dagens mätning får Folkpartiet 7,3 procent, Centerpartiet 6,1 procent och Kristdemokraterna 5,8
procent av väljarstödet.
Moderaterna får stöd av 31,1 procent jämfört med 31,2 procent i förra veckans mätning. Moderaterna
har legat över 31 procents väljarstöd i alla Novus mätningar sedan juni. Med detta resultat skulle
Moderaterna bli största parti i riksdagen.
Sverigedemokraterna får sitt lägsta värde sedan maj med 4,1 procentenheter, en tillbakagång med
1,1 procentenhet. Både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt har under den senaste tiden varnat för
konsekvenserna om Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare i riksdagen efter valet. Möjligen har
dessa utspel haft en negativ effekt på Sverigedemokraternas väljarstöd.
Andelen osäkra väljare minskar nu för varje vecka. I den här undersökningen är 9,9 procent
fortfarande osäkra på sitt partival.
Arne Modig, 073-940 39 17, David Ahlin, 073-940 39 14
Novus Opinion har för den här mätningen intervjuat 2 055 personer per telefon under tiden 7 -
13 september 2010. Andelen osäkra väljare är 9,9 procent.
Sverigedemokraterna tappar väljarstöd i valets slutspurt och klarar knappt riksdagsspärren. SD får alltså sitt lägsta värde sedan maj med 4,1 procentenheter, en tillbakagång med 1,1 procentenhet.
Moderaterna får stöd av 31,1 procent jämfört med 31,2 procent i förra veckans mätning. Moderaterna har legat över 31 procents väljarstöd i alla Novus mätningar sedan juni. Med detta resultat skulle Moderaterna bli största parti i riksdagen.
Folkpartiet 7,3 procent, Centerpartiet 6,1 procent, Kristdemokraterna 5,8 procent.
Socialdemokraterna får i mätningen 29,0 procent(+1,7 procentenheter). Vänsterpartiet backar med 2,0 procentenheter till 5,7 procent, en statistiskt säkerställd förändring. Miljöpartiet får 9,1 procent.
Alliansen har fortsatt egen majoritet, nu med 50,3 procent, och ett statistiskt säkerställt försprång till den rödgröna oppositionen med 6,5 procentenheter. De rödgröna får stöd av 43,8 procent. Jämfört med förra veckan ökar stödet för alliansen med 0,9 procentenheter samtidigt som stödet för de rödgröna minskar med marginella 0,1 procentenheter. I den här undersökningen är 9,9 procent fortfarande osäkra på sitt partival.

Källa; novusgroup.se
Novus Opinion har för den här mätningen intervjuat 2 055 personer per telefon under tiden 7 -
13 september 2010.

Bästa förslagen för företagarna

Nr1: Miljöpartiets förslag att sänka arbetsgivaravgiften med tio procentenheter upp till en lönesumma på 2,5 miljoner kronor. Det stöds av över 60 procent av de svarande företagarna.

Nr 2; Vänsterpartiets förslag; ta bort sjuklöneansvaret hos företag med färre än tio anställda, tycker nästan 50 procent skulle gynna företagsklimatet väldigt mycket.

Nr 3; Centerns förslag att avskaffa turordningsreglerna för företag med färre än 50 anställda.

I undersökningen har förslagens avsändare mörkats, så att inte företagarna skulle svara efter partitillhörighet.

Allt enligt en färsk undersökning från; organisationen Företagarna

"Vem ska jag tro på, tro på, tro på när..."

SVT hade valduell imorse mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfelt och avslutade med frågan;

”Vad gör dig till en bättre statsminister?”

Mona Sahlin:
"Jag har en rättvis politik för jobb och välfärd. Jag har 30 års erfarenhet av att leda och vara i regering"

Fredrik Reinfelt:
"Vi sköter ekonomi, satsar på kunskap, lärlingsutbildningar och jobbpolitik"

 

Så du är frågan; tror vi på en kvinna som har en lång historia av olika märkliga finansiella beteenden eller en man som kommer från höger och påstår sig leda det "enda arbetarpartiet i Sverige idag". Vem är mest trovärdig? Vem av dem står för någonting som känns stabilt i en tid av ekonomisk oro och en eventuell finanskris 2.0 runt hörnet.

 

Kim


Mona i samma kostym, Ohly svalde slipsen och Peter...vad hände?

Efter gårdagens Utfrågning på TV4 av de rödgröna med Malou och Jenny är jag inte ett enda dugg klokare på vad de rödgröna går till val på. Det som framkom var att de vill aveckla kärnkraften och höja bensinskatten för att gå mot mer naturvänliga alternativ men det framkom inte riktigt vilka ("vi kommer inte bygga ut vattekraften", sa MPs Peter). Jag är heller inte speciellt mycket mer benägen att tro att de rödgröna verkligen har ett stabilt regeringsalternativ med tanke på att det svamlades en hel del och det dunkades en del i ryggar samtidigt som man fick en känsla av uppgivenhet och oengagemang (vilket Jihde satte fingret på genom att efterfråga "glöd" i diskussionen). Att Mona säger "Vi är kompisar" räcker inte riktigt för att jag ska köpa paketet. Vad vill de göra egentligen?

Under hela diskussionen såg det dessutom ut som att Ohly hade svalt slipsen, Mona inte har bytt kostym på 3 dagar och Peter var inte lika skarp som han brukar vara. Jag tycker ingen av dem "vann" debatten på samma sätt som Björklund som faktiskt tjänade in poäng under gårdagens utfrågning tack vare Jennys klumpiga intervjutaktik där hon gick på honom angående rasismen som jag skrev om igår.

Jag är fortfarande kritisk inställd till Jennys och Malous taktik och sätt vid utfrågningarna; de lät inte någon tala till punkt så man fick nästan aldrig höra slutet på en mening (där lät de iaf Reinfelt prata klart under Utfrågningen igår, det ska de ha cred för) och diskussionerna utvecklades aldrig riktigt. Jag tycker också att de ställde alldeles för mesiga frågor och att Utfrågningen dröjde kvar alltför länge vid frågan kring de rödgrönas samarbete och deras förmåga att hålla sams om de skulle bilda en regering efter valet. Det kändes nästan övertydligt att både Jenny och Malou sympatiserar med de rödgröna och de hade inte alls samma hugg i frågorna som när de frågade ut Alliansen så att det fräste i stekpannan emellanåt.
Ikväll är det Duellen mellan Alliansen och de Rödgröna. Jag hoppas verkligen att den ska ge mer än vad de två senaste dagarnas utfrågning har gjort. Jag hoppas också att den innehåller betydligt mindre billiga poäng (som Mona skaffade sig under gårdagens utfrågning) med att kasta vassa spikar på motståndarnas personer. Jag hoppas att vi till sist ska få veta vad de rödgröna står för och vad de vill göra med Sverige om de skulle vinna valet.

Kim

Varför är Mona svartklädd ? Är hon på väg till sin egen begravning ? ;-)


Valstatistik från Facebook valet respektive Novus senaste siffror

Valresultat för röstande över 18 år (200002 av totalt 240087 röster)

1
Moderaterna
24.2%
2
Socialdemokraterna
19.6%
3
Sverigedemokraterna
17.3%
4
Miljöpartiet
9.6%
5
Vänsterpartiet
8.9%
6
Folkpartiet
5.5%
7
Piratpartiet
5%
8
Centerpartiet
2.6%
9
Rösta blankt
2.5%
10
Kristdemokraterna
2.4%
11
Feministiskt initiativ
1.4%
12
Annat parti
0.9%

SENASTE MÄTNINGEN FRÅN NOVUS

Så stort stöd får partierna i mätningen:

Parti Väljarstöd i procent Förändring i procentenheter*


S 29,0 +1,7 
V 5,7 –2,0 
MP 9,1 +0,2


M 31,1 –0,1 
FP 7,3 +0,3 
C 6,1 +0,5 
KD 5,8 +0,2


SD 4,1 –1,1

 

Rödgröna 43,8 –0,1 
Alliansen 50,3 +0,9

2.055 personer fick under perioden den 7–13 september svara på frågan: Vilket parti tänker du rösta på i riksdagsvalet den 19 september? Källa: Novus/TV4


Jan Hägglund röt som ett lejon & Östergren borde sluta

Jan Björklunds utbrott mot TV4-reportern Jenny Östergren igår under utfrågningen igår kväll kändes berättigad. Jag tyckte att både Jenny & Malou gjorde ett rätt dåligt jobb överlag. De avbröt, hängde sig kvar som pitbulls vid en fråga så att det till sist blev tjatigt att titta på och till vissa delar så pinsamt att jag började studera deras ansikten för att se om de gjort några skönhetsingrepp istället för att följa debatten i detalj.

När Björklunds fick sitt utbrott tyckte jag ändå att han försökt ett bra tag att hänga sig kvar i debatten och hålla sig saklig. Jag brukar vanligen såga politiker för deras stupiditet men igår vann Hägglund pluspoäng gentemot Jennys aggressiva frågebatteri som till vissa delar enbart var upprepningar och tjat. Utan ett det har någonting med saken och göra började jag fundera på om fröken Östergren har botoxat pannan, vilket var en reaktion på stress och obehag över hennes pitbull-liknande övertramp gentemot Björklund.

När Björklund började tala om sina "barn som kommer från andra sidan världen" och hans uppenbara ilska över Jennys försök att få det att se ut som att hans parti och han i synnerhet hade smygrasistiska åsikter kände jag mig både berörd (för att han visade sådan uppenbar värme för sina barn) och lite förvånad (trodde inte att han så passionerat skulle försvara sig och sitt parti). Jag tycker Jenny ska skaffa sig ett anna t jobb. Om hon hade någon slags känsla för journalistik hade hon släppt bettet och varit lite saklig. Istället satt hon med ett totalt känslolöst uttryck i ansiktet (kan vara pga botox, det vet jag ju inte) och fortsatte mala så att till och med tv-publiken vred sig som daggmaskar på en krok.

Jag måste dock gratulera Björklund till hans ökade coolness efter gårdagens debatt och hans vrede som jag tror plusade på några röster inför valet på söndag. Passion är någonting som tilltalar väljare och igår visade han vem han är, för första gången någonsin och det tror jag kommer att gynna honom,

Kim

"Sverigedemokraternas pressekreterare hoppade på oss"

"Döm om min chock när jag för ett litet tag sen, såg en dokumentär om SD och ser att personen som hoppade på mig i somras är Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist."
Läs mer HÄR

Leif GW Persson har röstat!

"I går tog jag steget från politiska grubblerier till politisk handling och haltade in på kommunhuset i Solna för att förtidsrösta i årets val.
Nästa söndag när ni andra traskar i väg till valurnorna är jag nämligen i England på min yngsta dotters bröllop. Lika gott är väl det med tanke på den politiska situationen här, hemmavid. Det steg jag tog innebar också ett avsteg. I hela mitt liv har jag röstat på Socialdemokraterna, men så icke den här gången. Mina skäl är tre och kortfattat följande.

För det första känner jag inte längre igen mitt gamla parti. Något som jag inte tycks vara ensam om bland min generation av gråsossar.

För det andra så misstror jag personerna i partiets nuvarande ledning...

För det tredje: Att en röst på socialdemokraterna numera innebär att du även röstar på vänsterpartiet och miljöpartiet. En politisk koalition som innehåller oförenliga ideologiska budskap och omgående kommer att leda till stora praktiska problem i regeringsarbetet."


Läs hela GWs inlägg HÄR

Följ Svenska folkets intresse för valet

Följ svenska folkets intresse inför valet i September

Baserat på dagliga sökningar på google.se visar Google Trender svenskarnas intresse för de olika riksdagspartierna, dess företrädare samt för heta valfrågor.

LÄNK: http://www.google.se/landing/elections2010/
(Tack till Marcus för länken!)
K.

Den politiska degen jäser

I tider när det totala skattetrycken närmar sig 50% av BNP, och staten sprättar upp vår e-post, avlyssnar vår mobil och lagrar våra förehavanden på internet – då söker vi efter andra politiska lösningar än det rådande. För många politiskt intresserade människor har den klassiska liberalismen blivit en ideologisk livboj.

Liberalen tror på den fria självägande, kreativa människan som står i motsatsförhållande till den moderna överjästa, nyckfulla och hotfulla statsmakten. Det genomgående temat är att man vill minska politikernas makt, sänka skatten radikalt, och låta medborgare, organisationer och företag ta hand om t.ex arbetslöshetskassa, sjukvård, skola mm.

Den bantade statens ansvar blir att sköta demokratiapparaten, lagstiftning, inre och yttre försvar. Politikernas arbete är starkt reglerat, nya lagar och ändringar synas av en författningsdomstol. De politiska uppdragen är tidsbestämda. Tanken är att medborgarna lånar ut sina kunskaper till parlamentet, och blir politiker under en viss tid, inte som idag att man bygger en politisk karriär.

Medborgaren lämnas i fred. Människan är fri och äger frukterna av sitt arbete.

Är det här en drömvärld för unga dataprogrammerare som förläst sig på Ayn Rand, eller kan man närma sig ett dylikt samhälle i verkligheten?

USA var en gång i tiden inspirerat av klassiskt liberala idéer, och det efterblivna nybyggarsamhället blev sedermera världens rikaste och mest kreativa land. Det avundsjuka, feodala, krigshärjade Europa såg på medan miljoner immigranter lämnade den gamla världen för den nya.

De amerikanska politikerna har dessvärre långsamt ökat sin makt och sträcker numera sina tentakler in på livets alla områden. Socialisering och korporativism är liberalismens värsta fiender. Skattetrycket har ökat, bolånemarknaden är närmast förstatligad, militärmakten kostar enorma belopp, och integritet och rättsskydd har urholkats i takt med att kriget mot terrorismen trappats upp. Den klassiska liberalismen har ersatts av socialkonservatism och socialliberalism.

I alla länder där liberala tankar introducerats (t.ex friare marknader) har den ekonomiska utvecklingen skjutit fart. Utvecklingen i Kina är resultatet av dylika liberaliseringar, dock har inte tankarna ännu påverkat statsskicket. Indien är också ett bra exempel.

Vi kan dessvärre konstatera att de flesta av världens politiker använder liberalismen som en pikant krydda, statens makt är och förblir översvallande, och medborgarna får räta sig i leden.

Generellt sett kan man säga att de flesta länder gick mot en mer liberal utveckling ända fram till andra halvan av 90-talet. 11-september-katastrofen satte spiken i kistan för utvecklingen. De nybyggda övervakningssamhällena är perfekta språngbrädor för morgondagens diktatorer. Jag tror att de flesta av oss inser att vi håller en felaktig kurs, men det är svårt att vända en oljetanker.

Idéerna om den lilla staten kommer förmodligen inte att bli populära, inte förrän den stora staten jäst färdigt och spruckit.

Attila
http://attila.tecknare.se



Kreativt plankande kan leda till bra miljön!

Efter att ha läst detta inlägg angående en ny (och mycket kreativt uttänkt metod!) att planka så infinner sig frågan om det är rätt, ur miljöperspektivet, att planka om man inte har råd med kort? Är det moraliskt försvarbart att planka under några som helst omständigheter? Jag tycker nog det. Jag tror nämligen att plankandet är ett symptom på någonting positvt; nämligen att det finns ett intresse i att åka kommunalt och det är någonting bra för miljön!

Jag vet att många som plankar gör det för "sporten" och att många av dem inte skulle köpa ett kort oavsett vad det kostade men jag vet också att många inte har råd med de dyra avgifterna. För en student på gymnasienivå pratar vi 1050 SEK per månad i studiebidrag. Om de ska köpa busskort varje månad (nej, alla elever får inte ett gratiskort och de som får det har kort som gäller till 19.00 på vardagar och som bekant ägnar tonåringar en stor del av sitt kollektivtrafikåkande efter det och under helger för att träffa kompisar) så blir det ganska lite pengar kvar i plånboken till andra saker.

Eftersom vi alla vill ha en bra miljö borde det inte vara ett smart politiskt drag att se till att all kollektivtrafik var så billig som möjligt så att även studenter och pensionärer har råd att köpa ett kort?


Kan man kanske till och med sträcka sig till att se plankandet som ett slags inlägg i miljödebatten eller handlar det enbart om pengar? Det borde ju finnas ett politiskt intresse i att värna om miljön på det lokala planet i Stockholm. Om det skulle vara billigare och fler köper biljetter/kort så borde det till och med löna sig ekonomiskt att sänka avgifterna för resenärerna. Det borde inte vara särskilt svårt att räkna ut. Det omdebatterade RUT avdraget visade sig ju vara en vinstaffär för staten så detta skulle också kunna bli det.
Något parti som är intresserade av att se till att månadskortet kostar 200 spänn och att du kan åka hur mycket och när du vill inom Stockholm? Om ja så har ni tjänat in ett antal tusen av förstagångsväljarnas röster!



Kim



Herr Bodström kastar skit lite som han vill

Bästa Herr Bodström,

När har Alliansen sagt att de ska jobba med SD? De har ju fler gånger, mycket tydligt deklarerat att de inte kommer att göra det. Jag vet inte var du håller hus nu när valet är om en vecka men det är ju anmärkningsvärt att du inte har koll på det som sker i debatten här och ändå uttalar dig...

Kanske är därför som alla mätningar visar dåliga siffror för S? För att ingen av er riktigt engagerar er. Ni förväntar er att samtliga slentrianröstare som tidigare stött er ska finnas kvar. Det finns inget riktigt engagemang kvar. Bara gamla löften och skrammel som vi alla hört förut. När till och med Aftonbladets läsare röstar fram Moderaterna som det enda arbetarpartiet har man problem.

Men det är klart, vi är svenskar som tiger still. Vi vågar inte konfrontera spöken i mörkret. Det är bättre att hålla sig till det välbekanta skitkastandet istället. Varför tar inte ni, tillsammans med övriga partier, en diskussion med SD? Personligen tycker jag inte om deras åsikter eller håller med om deras politik men att inte säga någonting alls är en riktigt dålig strategi. De kommer bara vinna fler röster från dem som redan är arga och missnöjda.

MvH

Kim


Länk till Bodströms inlägg;
http://www.bodstromsamhallet.se/2010/09/sverigedemokraterna.html

SD

Fattar inte, om nu svenska folket vill ha SD så tycker jag att andra partier inte ska "mobba" ut dem.   Bemöt dem med samma (o)respekt som vilket annat parti.    Ignorering funkar inte.    De är demokratiskt valda och förtjänar då samma behandling som andra !  Det är ju genom att inte "se" det partiet som gör att de får ännu fler röster.
J.

Get a job !

Håller med Linde Skugge.   Går att fixa jobb om man verkligen vill och måste !  Gata upp o gata ner funkar nog bra i storstad !   Landet får man vara mkt mer innovativ och ja skapa sitt eget jobb !
Vem har fått jobb via arbetsförmedlingen, ingen jag känner iallafall, känner någon någon som har fått jobb via AF ?
J.

Va fan !

Förra veckan fick man bråka för att få sådant som är självklart för andra.  Fast ja det ger mig energi o kraft. 
Det är fan med otroligt att stadsdelsnämder (alla i Stockholm) inte kan förstå att man år 2010 kan ha barn och inte bo med modern.  Folk har väl seperat i Stockholm förut, eller är jag den första ?  
Stadsdelsnämden vägrade ge mig uppgifter om min dotter för att jag inte enligt dem var vårdnadshavare !   Efter jag pratat med 2stadsdelsnämdschefer, så verkar det som jag ska ha rätt att få veta sådant. 
Jag har dubbelkollat en gång och det funkade faktiskt !!  Men ska nog göra fler stickprov !
J.

Spännande val ?

Blir nog inte så spännande val som man hade hoppats på, är ju alltid lite pirrigt i magen när blocken ligger lika.  Alliansen tar hem detta utan problem, frågan är om de får egen majoritet eller inte.....och om de inte får det, ja då kommer väl MP med i gänget då de har valkongress senare och både Maria W o Peter E slutar som språkrör, valkongressen nya beslut o nya vägar....vi får se...
J.

Vilket är Sveriges arbetarparti?

Omröstning på Aftonbladet:

http://wwwc.aftonbladet.se/vss/special/storfragan/visa/0,1937,47061,00.html

Just nu är ställningen;
- Socialdemokraterna 34,1 %
- Moderaterna 55,9 %
-Inget av dem 10,1 %


Kim

Räkna ut ditt jobbskatteavdrag

Här kan du räkna ut vad du får behålla sedan 2006 då Anders Borg blev finansminister;
http://www.jobbskatteavdrag.se/
Kim

Bröstpumpar & Ofrihet

VAL 2010: senaste avsnittet med Ohlys utspel om bröstpumpar är så dumt att jag baxnar! Att tvinga in alla i att det är så "lätt" att pumpa ur mjölk så att papporna ska kunna "amma" är att förenkla verkligheten vi andra lever i, herr Ohly! Det är inte helt givet att detta fungerar för alla, dessutom är det djupt integritetskränkande och skam-/skuldbeläggande för de kvinnor som av olika anledningar inte kan eller vill amma "in the first place". Och sådant har vi nog av i samhället ändå!

Att tvinga föräldrar till delad föräldraledighet är detsamma som att vi kommer se en föryngring av våra dagisgrupper. Det finns en massa föräldrar som inte KAN dela på föräldraledigheten av olika anledningar. Valfrihet är GUD när man har småbarn eftersom tiden knappt räcker till det mest grundläggande. Jag tycker att man istället ska göra om föräldraledigheten så att även t.ex. morfar/farmor eller en annan släkting kan vara med och dela på föräldradagarna. Som sagt, alla ammar inte, alla har inte jobb som det går att få ledigt ifrån, alla är inte likadana!

Jag blir så arg! Vad hände med den goda människan?


Kim

Fakta: Senaste mätningen från Synovate


Så stort stöd får partierna i mätningen:
S 28,6 (–1,4)
V 6,4 (–0,4)
MP 7,2 (–1,0) 
M 31,8 (+1,9)
FP 8,2 (–0,8)
C 5,3 (+0,8)
KD 5,2 (+0,2) 
SD 6,0 (+1,3)

Rödgröna 42,2 (–2,7)
Alliansen 50,5 (+2,1)


Det finns människor som inte tiger still!

Tack och lov att vi lever i en demokrati! Det betyder att vi har rätt att säga vad vi tycker men också protestera när vi inte tycker lika som någon annan. Jag är för demokrati och för yttrandefrihet men jag tror också på civilt motstånd - att våga säga ifrån, både på jobbet, hemma och i offentliga sammanhang. Däremot tror jag inte på att tiga still!



Exempel 1;
"Sverigedemokraterna skulle hålla torgmöte på Kungsportsplatsen i Göteborg men möttes av runt 500 motdemonstranter. Mötet skulle ha inletts klockan 13 men på grund av stökigheter på platsen kunde mötet inte genomföras." http://gt.expressen.se/nyheter/1.2133589/demonstration-vid-sd-mote-i-goteborg
Det är bra att människor säger ifrån men jag tror det är farligt att försöka tvinga SD till tystnad. Det finns mycket med deras politik som jag inte håller med om men vi måste våga diskutera också de svåraste frågorna och våga bemöta de svagaste argumenten. Valet på Söndag kommer visa om strategin att försöka tiga ihjäl SD har fungerat eller om det inte i själva verket har gynnat dem.


Exempel 2;
På Facebook finns nu en grupp som heter Inga Invandrare som belyser frågan kring " Vad skulle hända med Sverige om vi inte hade några invandrare?" svaret är enkelt: det skulle vara mycket som inte fungerar! Man har också valt att ha ett 5 minuters stopp på torsdag då samtliga invandrare ska lägga ner arbetet i 5 minuter för att manifestera vad invandringen har inneburit för Sverige. Du kan läsa mer om manifestationen som kommer ske nu på torsdag den 16 september här: http://www.facebook.com/event.php?eid=114036918653371


Det här tycker jag är ett lysande exempel på hur man med enkla medel kan belysa en så viktig fråga som vad invandringen har betytt för vårt lilla land. Jag ser fram emot att se effekten och hoppas, hoppas innerligt att det är många som sluter upp!


Kim
-

Det är VAL2010 om en vecka!

Det är en vecka kvar till valet och det börjar verkligen bli dags att bestämma sig för vad man ska rösta på och OM man ska kryssa i någon! En taktik jag använde mig av förra valet var att jag kryssade kvinnan som stod längst upp på respektive lista. I alla fall någonting. Vet inte om det "hjälpte" så mycket dock. I år har jag nog bestämt mig lite mer på andra grunder vilka jag ska kryssa för och det kommer bli olika partier i alla de tre olika valen i valet och det är exakt de frågor jag själv skulle ha engagerat mig i OM jag var politiker.


Om jag vore politiker skulle jag ägna mig åt några saker mer än andra; Jämlikhet, Vikten av utbildning och Integrationsfrågor.

Utan jämlikhet kommer vårt samhälle att halta eftersom vi kommer sakna viktiga kompetenser och perspektivet från kvinnor och män, invandrare och andra generationens invandrare men även unga vuxna och äldre. 

Utan en bra skola kommer vi inte att få blomstrande företag och nya jobb, framtiden kommer dessutom att vara rätt färglös eftersom skolan inte tillvaratar all den kompetens som finns hos eleverna idag: alla är inte stöpta i samma form, vi lär oss på olika sätt (lyssna, se, läsa och göra) och vi utvecklas i olika takt. Det underbara är att vi är bra på olika saker!

Integrationsfrågor är så mycket viktigare än många av oss inser! Det hänger ihop med både skolan och jämlikhetsfrågan. Sverige måste vara ett samhälle som tar tillvara de resurser i form av människor vi har i det här landet. Vi har ett litet land, begränsade tillgångar och behöver tänka internationellt vad vi än gör.

Jag kommer att basera min röst på ovan saker. Det parti som på allvar ser ovan frågor som viktiga är ett parti för mig. Jag tvekar heller inte att rösta på olika partier för riksdag, kommun och landstinget. Det finns enskilda människor (oavsett politisk färg) som brinner på riktigt och visar oss att de värda att få våra röster - de vill göra skillnad och de GÖR skillnad!


Vet du till exempel någonting om kandidaterna i de partier du vill rösta på? Om inte - sätt igång & plugga! Du har en vecka på dig att bestämma dig för vad DU tycker är viktigast! Vem av dem DU tycker brinner mest om det som är viktigast för dig.



Kim

RSS 2.0