24 Vindkraftverk i timmen

I Nagoya, Japan, pågår just nu i FN:s regi ett stort viktigt möte om biologisk mångfald. Naturskyddsföreningens och Miljöaktuellt arrangerar dessutom en konferens om detta under namnet: "Vem ska bort" den 12 november i Aula Magna, Stockholms Universitet.

Indien blev för övrigt blev det första landet som (igår) offentligt åtog sig att redovisa naturtillgångar och koppla det till BNP. FN-studien TEEB - "The Economics of Ecosystems and Biodiversity" ledare Pavan Sukhdev hoppas att ytterligare 20-30 länder knyter sig an till systemet. Har Sverige gjort detta? Inte vad jag vet. Här pågår mestadels miljödebatten i det lilla perspektivet fortfarande. Dock har Stockholms Stad gjort en hel del för att vi ska få "gröna lungor" i form av parker och att avleda trafiken från innerstaden och skapa en bättre boendemiljö. Men räcker det? Jag tycker inte det.

En annan intressant sak i miljödebatten som pågår globalt är rapporten från Worldwatch Institute som attackerar frågan kring konsumtionshetsen och dess påverkan på miljön. I rapporten berättar upphovsmännen att konsumtionskulturen kan komma att slå ut alla politiska försök att komma åt klimatförändringarna och alla typer av skiften mot en grön energi och ekonomi. Enligt rapporten är den överdrivna konsumtionskulturen snart det absolut största hotet mot planeten jorden. Läs om den kursiva texten en gång till. Det är skrämmande!

Under den gångna veckan gick dessutom Kina om USA som världens största bilmarknad. Hur kommer detta att påverka vår globala miljö och vad gör vi i Sverige för att ta vår del av ansvaret? Enligt rapporten blir det också allt svårare att bli av med beroendet av fossila bränslen. För att möta konsumtionens växande energikrav krävs enligt Worldwatch att man uppför 24 vindkraftverk i timmen om man vill kunna ersätta fossila bränslen.

Tekniken för att skapa en bättre miljö finns redan - sol, vind och vattenkraft samt alternativa bränslen till våra bilar. Frågan är om vi, du och jag, orkar ta in detta och förstå att vi inte kan fortsätta konsumera som vi gör om vi vill lämna jorden i arv till våra barn.

Och vad gör våra politiker utanför Stockholms gränser?

Kim
UPPDATERING:
State of the World Project Director Erik Assadourian launches the report at the State of the World Symposium in Washington: http://blogs.worldwatch.org/transformingcultures/videos/

Fälld för förtal av både far & son

Carina Herrstedt är Sverigedemokraternas andre vice ordförande och nyvald riksdagsledamot. Hon dömdes i november förra året i Lunds tingsrätt henne för förtal mot Fredrik Jönsson (Ung V) och ska ha utmålat honom som brottsling och sabotör. Dagens dom gäller ungkommunistens far Jan Jönsson som tidigare varit ordförande i Sveriges kommunistiska parti. Herrstedt har skrivit på sin webbsida att Jan Jönsson sagt att förståndshandikappade inte har något existensberättigande och att de är ”första målgrupp för utrotningsläger han själv skulle vilja sätta upp”.

Enligt tingsrättens dom har Herrstedt pekat på att hon inte velat utsätta Jönsson för andras missakting. Men tingsrätten pekar på att publiceringen på nätet kan ha skadat honom och man anser att det innbär förtal och enligt 5 kap. 1 § första stycket brottsbalken. Herrstedt ska betala 5.000 kronor i skadestånd till Jan Jönsson.

Utöver den här domen och den i november 2009 fälldes Carina Herrstedt för förtal av Fredrik Jönsson även i april 2008. Man kan undra vad det är för slags fejd som pågår och varför hon inte slutar trots den tredje fällande domen i rad. Hur många fötalsdomar ska man ha på sig för att kunna få fängelsepåföljd? En månad i finkan skulle nog få fröken Herrstedt att lugna ner sig en smula...


Vad betyder vallöften?

I dessa mediala tider med press från både journalister, bloggare, tweetare och andra onlinekanaler är det tufft för finansminister Borg. Ja vi är många som gillar honom skarpt även om han tonat ner sin image lite de senaste åren. Det är synd. Det behövs mer ringar i öronen, piercingar och tatueringar i regeringen. De ska nämligen representera det större mertalet av oss röstare och vi ser, som bekant, helt olika ut. Bortsett från den lilla omvägen så är det nu dags för regeringen och framförallt finansminister Borg att visa det man lovade både i sin budget och i sina vallöften.

Under valet gick det ut flera löften och några "kanske" som i korthet kan sammanfattas som "om ekonomin tillåter" vilket i stort sett innebär att det kanske blir av lika säkert som en lottovinst. Jag hoppas dock att Borg och Alliansen håller ord med höjningen av studielånen med 500 kronor samt de utlovade skattesänkningarna till pensionärerna. Just pensionärerna har ju lobbat hårt inför detta val för att få sänkta skatter och större fokus på att man inte kan leva på en genomsnittlig pension. Detta har vi skrivit om tidigare här på bloggen. Det obehagliga med hela pensionärsdebatten är ju att vi snart har en jättelik grupp 40-talister som ska gå i pension och om pengarna knappt räcker till dem vi har så undrar jag hur det ska gå för oss som har en bra bit kvar. Jag tror inte att jag kommer skippa mitt pensionssparande och jag hoppas att alla ni som läser detta också har ett.

Anders Borg har inte avslöjat någonting om budgeten på sin blogg men ger ändå en ganska bra sammanfattning över läget där. Man kan få en ganska bra överblick över hur det kommer att se ut. Han inleder sitt senaste inlägg med att skriva " Permafrosten förefaller nu ha lämnat det finansiella systemet internationellt och i Sverige blir vårtecknen allt fler. Det finns skäl att vara mer optimistisk kring utvecklingen i svensk ekonomi. Läget på arbetsmarknaden är fortfarande bekymmersamt, även om det finns tecken som pekar i en mindre negativ riktning. De bättre tillväxtutsikterna innebär att de offentliga finanserna utvecklas starkare än i prognosen i budgetpropositionen för 2010. Balans och överskott ser nu ut att nås 2013/2014."

Anders Borg har, i motsats till det han skrivit på sin blogg gått ut och sagt att det handlar om "en krisbudget". Thomas Östros (S) har i sann oppositionsanda sagt att " er politik ger inte jobb. Den klyver Sverige" varvid Borg har kontrat att "det är arbetslinje mot bidragslinje" vilket vi hört nu under hela valrörelsen. Det är bra att man håller sig till det man säger under valet men det är en aning oroande att det kommer att ta tid att rätta till för dem som har det tuffast; de långtidsjukskrivna och långtidsarnbetslösa. Jag tror att det är många som har "tagit ett jobb" för att de inte får pengar men det finns ju en hel del människor som hamnat utanför och som de facto inte får ett öre trots att de inte kan arbeta pga sjukdom. Alliansen har lovat "att se över" sjukreformen och nytillsatta ministern Ulf Kristersson (M) får ett tufft jobb med att lösa detta. Ulf Kristersson har ju sedan tidigare en del annat att tackla bl.a ett lägenhetsaffär i Ersta som vi noterat tidigare här i bloggen. Det verkar dock som att även det, som såg ut att kunna bli en potentiell skandal, blåste förbi lika snabbt som den kom.


En liten parentes på slutet av detta inlägg är ju att Bodström de facto har blåst bort från politiken när Mona Sahlin har städat i leden för att stärka lojaliteten. Hon är en smart politiker. Man kan tycka vad man vill om hennes politik (och hennes ibland irriterande, lite lätt överlägsna, tonfall) men hon är skicklig. Å andra sidan hänger man inte kvar i toppolitiken så många år som hon har gjort utan att vara skicklig.


Kim


Bodström blåser bort?

Thomas Bodström har ju som bekant inte varit i Sverige speciellt mycket under valrörelsen och har därför inte heller haft någon koll på det politiska läget här. Detta har vi ju skrivit om tidigare här på bloggen. Nu har de övriga partierna vaknat till liv och börjat inse att det kanske inte är förenligt att vara pappaledig i USA och samtidigt försöka föra en debatt om lokalpolitik i Sverige. Som bekant är det inte hela sanningen man ser genom dagstidningarna och även om mycket diskussioner först på nätet så saknar man pusselbitar i form av de samtal som förs mellan människor IRL.

Han riskerar nu mao att förlora sin riksdagsplats och med all rätt. Jag tycker inte at tman ska kunna lyfta lön för riksdagsarbete och inte vara närvarande på pats. Alla våra riksdagsledamöter reser ju i arbetet då och då men att inte vara med på några möten alls utan enbart blogga om politik, fast man har en anställning i riksdagen känns väldigt oseriöst och respektlöst gentemot väljarna. Vem av er som läser detta kan te.x. vara borta från era jobb i ett annat land med 20 % föräldraledighet och komma undan med att enbart blogga? Till uppgifterna i riksdagen hör inte någon obligatorisk närvaro vad jag vet men jag tycker att man borde införa en kontroll av detta. Vi som röstar har väl rätt att veta om våra folkvalda jobbar eller inte? Det är ju vi som "anställt" dem genom våra röster.

På sin blogg skriver Bodström att "Samtidigt har jag förstått att det som från början såg ut som en formalitet inte är så enkelt. Problemet är att det inte finns någon praxis i Riksdagen tidigare på den här frågan och föräldraledighetslagen tillämpas inte fullt ut i riksdagen. Frågan är också större än att den bara gäller mig. Om Riksdagen säger nej kommer det att innebära att det inte kommer att gå att vara föräldraledig från Riksdagen i framtiden om man har barn på dagis eller i skolan."

Om man bortser från att riksdagsarbete är någonting så pass allvarligt och seriöst som att styra Sverige så är det lite märkligt detta med föräldraledigheten. Det är klart att man kan se det som ett vanligt jobb där man borde kunna vara föräldraledig men i praktiken fungerar det ju inte. Man har ett uppdrag där man är folkvald och om man inte kan sköta det pga att man ska vara föräldraledig borde man inte då kunna ta in en vikarie? Så gör man ju på andra arbetsplatser. Sen kan man, tycker jag, ifrågasätta huruvida man verkligen har tänkt igenom saker och ting om man planerar in att vara föräldraledig under den mest kritiska perioden för samtliga partier dvs valet.

Tror inte Bodström riktigt har tänkt igenom sin föräldraledighet riktigt. Och absolut, man kan inte alltid planera sina barns ankomst utifrån politiska uppdrag och ja, även politiker är människor men någon slags ansvarskänsla borde man väl ha för sitt uppdrag?
Kim

Hägglund sågad och Maud är inte tillräckligt cool

4 av 10 inom KD gillar inte Hägglund kriver Expressen idag. De inte bara ogillar honom utan sågar honom med ganska raska armtag. Jag tycker synd om karln. När han kom fram som ledare för KD tyckte jag att han var en ganska färglös och tråkig person men genom åren har det visat sig att han är rätt kul. Jag gillar inte hans politik men jag gillar att han humor och säger saker med glimten i ögat - även under tuffa valdebatter. Det är roligt! Och uppfriskande!

Jag tror att risken för att Hägglund faktiskt petas är liten. Däremot ligger Maud (C) sämre till. Jag tror att det finns en hel del behov av förnyelse i Centern. Vad tänker DU på när du hör Centern? Jag tänker på bönder. Men i själva verket har de en politik som alltmer riktar sig till småföretagare, de gröna högerröstarna och vågar sticka ut hakan vad gäller energipolitik. De behöver ett nytt ansikte. Maud är cool men inte tillräckligt cool för att leda Centern till bättre valsiffror 2014.

Kim

Många nya företag tack vare vårdvalet

Vårdvalet är en framgång och en bidragande orsak är att många nya vårdcentraler öppnats. Sedan vårdvalet infördes för drygt två sedan har 239 nya vårdcentraler startats och 670 000 personer har valt en privat vårdgivare. I etableringstoppen ligger Stockholm där 66 nya vårdcentraler startat, i Västra Götaland 47 och i Skåne 42.

Konkurrensverket gjorde innan sommaren en utvärdering av reformen och pekade på flera positiva effekter.

– Patienten står i centrum mer än tidigare, bemötande och service har fått större uppmärksamhet. Dessutom har landstingen uppmärksammat en större fokusering på patienten, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.



Kristersson - nästa skandalminister?

Ulf Kristersson (m), ny socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts regering, har tuffa frågor att vänta.  Kristersson hamnade i rampljuset i början på 2008 då han tillskansade sig en hyreslägenhet via Ersta Diakonisällskap. Läs mer här & Se klippet från intervjun: http://bit.ly/bHnq7S


Alliansen förenklar för företagare

Det har blivit lättare att vara entreprenör i Sverige den senaste mandatperioden. Det tycker i alla fall 425 entreprenörer som alla deltagit i tävlingen Entrepreneur of the year under åren 2001-2009. Dessa har fått svara på en enkät från tävlingsarrangören Ernst & Young om hur de tycker att regeringen lyckats när det gäller att förbättra för entreprenörer. Mer än hälften, 52,6 procent, tycker att regeringen lyckats bra eller mycket bra medan 42,4 procent inte tycker att det märkts någon skillnad mot tidigare.

Entreprenörerna har även fått frågan ”Vilket parti tycker du bäst företräder dina intressen som entreprenör?” och den solklara vinnaren är då Moderaterna, som 69 procent av de svarande favoriserar. Därefter kommer Centerpartiet på 18, 4 procent och därefter de övriga borgliga partierna Folkpartiet och Kristdemokraterna på 4,4 procent var. De rödgröna partierna får i princip inga röster alls.


SD begick etikettsbrott & lämnade Storkyrkan

Moderaternas nuvarande gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, tycker att det hela är exceptionellt.

– Om man blir så provocerad när någon talar om alla människors lika värde så att man reser sig och går ut, då visar man tydligt att man är ett extremparti, säger hon.

Folkpartiets Johan Pehrson: Ett av de största etikettsbrott jag har varit med om.

Lars Ohly (V): Det är obegripligt att de lämnar kyrkan. Därmed visar de vilket rasistiskt parti de är.

Emma Henriksson (KD) på sin twitter, direkt från Storkyrkan: "SD ska inte få lägga beslag på vårt kulturarv, därför bar jag folkdräkt på riksdagens öppnande."

 

SD:s pressekreterare Erik Almqvist skriver på sin twitter:

"Lämnade just Storkyrkan och riksdagens invigning. Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister."

"SKAM SKAM SKAM! Skam över svenska kyrkan. SKAM över Biskop Eva Brunne!", twittrade Linus Bylund, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad.

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Ted Ekeroth skrev även han ett långt blogginlägg om gudstjänsten på sin hemsida. ”Med sådant agerande är det uppenbart att SD:s representanter lämnade kyrkan, och det är bara tramsigt att Brunne verkar förvånad. Svenska kyrkan är ett skämt.”

 

Läs artikeln här:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/sverigedemokraterna/article7902089.ab


Idag en talman - imorgon 15 000 bostäder

Alliansen har det tufft. Idag ska man diskutera och välja en ny talman. SD sitter i vågmästarrollen och vill ha en av sina egna kandidater som vice för att rösta igenom Alliansens förslag. Vi får se hur det slutar under dagen idag men det känns onekligen som att det kan bli en rysare (igen).

Inte bara valet har varit tufft för samtliga partier utan också situationen med boende. Samtliga partier (utom SD) har i någon form lovat nya bostäder. Det är ett akut problem. Inte bara för unga som vill flytta hemifrån utan också för våra studenter. Vad ger det för bild av Sverige när en utländsk student får campa utanför universitet? Hur motiveras man när man inte ens har tak över huvudet (ett tält kan inte betraktas som ett boende) eller en dusch? Hur ska de laga mat? Skulle vi inte kunna använda en del av PR pengarna vi budgeterar för Sverige, till att bygga baracker utanför univeristeten så att de åtminstonde får en dusch, rent vatten att dricka och värme på nätterna? Det är skandalöst som det är nu!

Alliansen har lovat 15 000 bostäder under mandatperioden. Hälften av dem ska bli bostadsträtter och hälften ska bli hyresrätter. Det borde vara 15 0000 hyresrätter med tanke på bostadssiituationen. De flesta unga bor kvar hemma längre än de vill. Mycket längre. En bostadsrätt är en ouppnåelig dröm för de alldra flesta unga. Vem har sparat ihop ett kapital som 18 åring? Med den nya gränsen för boendelån (man kan bara låna upp till 85 %) så blir det nästan löjligt. Vi kommer se en generation av unga som inte kan äga sin bostad innan de fyllt 40 och i värsta fall flyttat runt hos kompisar och bekanta i andra och tredjehandsboenden tills dess. Det är illa.

Kim

M får kvinnlig partisekreterare

Per Schlingmann slutar som Moderaternas partisekreterare. Riksdagsledamoten Sofia Arkelsten, 33, tar över.

– Jag är stolt och glad, sa hon vid en presskonferens i dag.

Det är vi andra också! Bra där M att premiera en kvinna - är alldeles för gubbtätt i toppen i Alliansernas partier!


RSS 2.0