Granska den som granskas ska

Falkvinges julkrönika är skrämmande läsning. Det är i korthet min uppfattning efter att ha läst hans blogginlägg "det kom en julklapp". På sin blogg skriver han bl.a:

– Varenda lag, varenda utredning som varit fientlig mot nätet, ungdomar och medborgarrätter här i Sverige de senaste åren har varit beställningsjobb av USA:s regering och amerikanskt näringsliv. Vi anade att det var så, men hade trott att det kanske kommit lite härifrån och lite därifrån. Det var fel. Det var koordinerat och den svenska regeringen hade fått en checklista att bocka av, och beskrivs i diplomattelegrammen som “mycket samarbetsvillig” och “är helt med på noterna”.

I en artikel på nyheter24 kommenterar han:

– Ska debatten bli meningsfull måste den utgå från det bekräftade sakläget. I allt som rör friheten på nätet är Sverige en lydstat, som styrs av en marionettregering, säger Rick Falkvinge.

Jag tycker detta är skrämmande läsning. I vissa delar känns det som ett Hollywoodmanus och i andra vill man inte riktigt tro att det är sant. Vad hände med vår demokrati? Har den någonsin funnits? Jag blir allt mer övertygad om vikten av Wikileaks vara och att alla makthavare ska granskas (även Assange som grundat Wikileaks). Vår demokrati borde bygga på granskning och öppenhet men uppenbarligen gör den inte det och i synnerhet inte på nätet med FRA lagen och annat som bl.a jag har skrivit om här på bloggen vid ett flertal tillfällen. Det som också gör mig oroad är att Sveriges journalistkår inte har skrivit en rad om detta förrän Falkvinge "avslöjar" innehållet från Wikileaks dokument på sin blogg. Detta TROTS att de har haft tillgång till exakt samma information. Är journalister idag för ryggradslösa för att granska makten? Är det inte det journalisters uppdrag är? I deras uppdrag måste det ju ingå att informera (skriva om) att vår folkvalda regering ägnar sig åt att följa en trollflöjt istället för att ägna sig åt det de gick till val på. Det vi som väljare vet och får reda på via media, är intet i förhållande till det vi borde veta.

Jag tycker att alla former av begränsningar i yttrandefriheten är farliga - det spelar ingen roll om det handlar om "jakten på den onda" (läs; terrorister etc) eller att Beatrice Ask gång på gång gått ut i media för att "försäkra oss" att det är "mycket svårt" för polisen, Säpo och myndigheter att granska oss och att verkligen ta fram information om oss som privatpersoner. Jag förstår att Säpo behöver spana på personer som är farliga och som planerar terrordåd mot oskyldiga människor. Jag vänder mig heller inte emot avlyssning när så krävs för att t.ex. ta fast brottslingar. Det jag vänder mig emot är att ALL data ska lagras. Att vi som väljare och medborgare inte har någon som helst påverkansgrad över sådant som handlar om vår vardag och i många fall också vår arbetsmiljö (internet).

Jag har ingenting att dölja. Jag är ingen terrorist eller fanatiker men det kryper längst ryggraden på mig när jag inser att även vi, som är laglydiga och inte hör till makteliten, ständigt kan vara övervakade medan de som verkligen innehar makt kan svära sig fria bakom dimridåer av "terroristhot" när det egentligen handlar om helt andra saker. Detta kan få vem som helst att utveckla en allvarlig paranoia och framför allt att tvivla på att vi lever i ett demokratiskt samhälle där våra röster verkligen gör skillnad. Det enda jag ångrar i dessa januaridagar är att jag inte röstade på Piratpartiet. Läsningen av Falkvinges inlägg och den eminenta artikeln i Nyheter24 har fått mig att må lite dåligt och det är inte skumpan från nyårsaftonen som spökar i min mage.

Kim

 

ps. Och här finns mer att läsa i ärendet:http://outad.blogspot.com/2010/12/bekrafta-stockholm-09-141-tack.html


RSS 2.0