Låt oss leka Fakta & Statistik
1. Sverigedemokraterna vill införa en straffavgift på runt 40 000 kronor till staten för den som gifter sig med en utländsk medborgare.
2. Jimmi Åkesson sade i SVT debatt att "Segregationen ökar och att integrationen minskar" och attvi "därför måste diskutera detta utan att bli kallade rasister"
3. Sverigedemokraterna vill avskaffa modersmålsundervisning
En liten till brasklapp: Jimmy Åkesson & hans kompisar har en bra bit att vandra vad gäller jämnställdheten i sitt eget parti. Man har det inte på sin politiska agenda (givetvis eftersom man vill utestänga delar av befolkningen) och man har en otroligt snedvriden könsfördelning. Av naturliga skäl finns det mycket få utländskklingande namn i Åkessons led.
Inget ont som inte har något gott med sig.
Överklaganden, avhopp, våld...VAL2010
Många fler vågar stå för vad de röster på idag och det är inte ovanligt att höra diskussioner om politik, om valet i allmänhet och om det eventuella omvalet. Jag tycker det är ett sundhetstecken att Sverige börjar vakna till liv. På ett sätt var det positivt att SD fick så många röster så de som proteströstade fyllde en funktion och har lyckats med sitt mål; att skapa debatt. Man kan tycka vad man vill om Sds politik men faktum är att de har lyckats skapa en diskussion som inte har varit så här het någonsin i svensk politik. Det är nyttigt att ifrågasätta. Sen kan man tycka att det är tragiskt att så många ska behöva rösta på ett parti vars åsikter de inte delar (det har redan varit många avhopp från Sds lista av personer som säger sig ha "ändrat åsikt", "inte står bakom partiets program" etc). Jag är inte förvånad. Det som förvånar mig är att det faktiskt finns människor som fysisk ger sig på SD politiker. Det är inte demokratiskt eller okej. Jag delar inte deras åsikter men vi lever i en demokrati. Och i en demokrati har man rätt att uttrycka sin vilja och sina åsikter. Våld är någonting som inte hör hemma i ett modernt samhälle över huvud taget.
Fler naturreservat i Stockholm
Alliansen och framförallt M vann valet både 2006 och 2010 i Stockholm. Anders Carlgren (M, miljöminister) lovade innan valet att det ska bli 10 ytterligare naturreservat i Stockholm vilket gläder oss alla som bor i vår vackra huvudstad. Jag läst någonstans att det max ska vara 300 meter till närmaste park för oss Stockholmare. Vi behöver de här gröna lungorna så jag hoppas att M håller ord och ser till att vi får ha kvar dem som redan finns och att det tillkommer ytterligare parker. Men man vill också skydda naturområden som Årstaskogen och Älvsjöskogen.
Sten Nordin, som är finansborgarråd i Stockholm (nu för en andra mandatperiod) känns som en hyvens person som verkligen vill se till att löftet från Anders Carlgren infrias. En kuriosa i sammanhanget är att han är den första på 25 år att bli omvald i Stockholm där man normalt röstar bort sina politiker var fjärde år. Varför man gör det är en gåta. Kanske handlar det om att storstadsmänniskor i större utsträckning gillar nya saker och har mindre tålamod än våra landsbygsboende dito?
Jag känner mig i alla fall extra glad över att man värnar Årstaskogen då jag brukar gå där frekvent med min hund och det är jag inte ensam om. Liljeholmen tycks vara en av de hundtätaste områdena i Stockholm och jag kan ana att vi har bevarandet av Årstaskogen att tacka för det.
Kim
Pensionärerna lobbar & vinner
Pensionärerna har kört en stenhård och mycket framgångsrik lobbying inför valet 2010. Nu står de som "vinnare" med skattsänkningar framför sig när Alliansen bildar en minoritetsregering. Dock är ju inte dokusåpan valet 2010 riktigt klart ännu med alla turer och överklaganden vi har framför oss men ändå. Det jag är nyfiken på nu är varför pensionärerna först nu har gått man ur huse och lobbat för sig själva. Jag har dålig koll på pensionärernas föreningar och vet inte riktigt vad det beror på att de plötsligt blivit så aktiva. 40-talisterna är ju en gapig generation men de har väl inte börjat pensionera sig riktigt än?
1000 bortglömda röster & omval i Värmland
I går strömmade det in överklaganden och krav på omval till länsstyrelsen i Värmland eftersom man fann 1000 bortglönmda förtidsröster på en bensinmack i Leksand. Detta innebär förstås att i detta jämna val svallar känslorna. Bara igår hade valmyndigheten mer än 600 samtal angående överklagandefrågor. Det kokar och jäser överallt på webben fortfarande även om rösterna nu börjar lugna ner sig i ett slags resignerat tillstånd av uppgivenhet.
- Det kan inte uteslutas att det blir omval i Värmland, det ligger inom ett antagande, säger Nina Pripp ordförandens ersättare i valprövningsnämnden i Expressen idag.
Om det blir omröstning i Värmland är det historiskt men å andra sidan är det mycket i detta val som varit just det. S gjorde sitt sämsta val någonsin. Alliansen vinner valet (om än inte majoritet i mandat) och SD tar 20 mandat i riksdagen (Ny Demokrati hade dock 25 när det begav sig).
- Det har hänt att man fått göra om kommunval, men det har aldrig någonsin hänt i ett riksdagsval förut, säger Vivan Nilsson, informationschef vid valmyndigheten enligt samma artikel i Expressen.
Enligt Aftonbladet är det på flera platser i landet som det har skett stora misstag i hanteringen av valsedlar. 238 försvunna förtidsrösterna i Halmstad borde ha sorterats redan i måndags men låg istället inlåsta i ett brandsäkert valv i Rådhusets källare. Valnämnden i Göteborg skulle ha fått 29 av dessa förtidsröster. De kunde teoretiskt ha påverkat valutgången. Om nio av dem hade varit en röst på Folkpartiet så hade det gett FP, och alliansen, ytterligare ett riksdagsmandat. Inte för att det gör någon större skillnad eftersom det i så fall fortfarande skulle saknats ett mandat för majoritet men om man räknar samman allt slarvande med röster så finns det ändå en slags oro över att det kanske förhåller sig så att valresultatet inte kommer att kunna presenteras förrän i november när alla överklaganden och nya sammanräkningar och eventuellt omval i Värmland är färdigt.
Detta måste vara ett av de mest spännande valen i modern tid någonsin. Jag väntar med spänning på nästa turn of events! Valupploppet var spännande som en dokusåpa och nu känns det som att det knappt finns en ände på vad som kan komma att hända.
En fråga som gnager i min mage idag på morgonen är dock; om det inte varit så jämt - hade man då uppmärksammat dessa bortglömda röster? Eller är det så här det brukar gå till?
Kim
Fördelning röster - efter Onsdagsräkningen

Det vill säga,
49, 81 %
för allianspartierna
43,6 %
för de rödgröna
Resultatet av valet presenteras 1500 idag
SD saknar ledamöter
Enligt Aftonbladet valdes Eric Gerhardsson in i Gällivares kommunfullmäktige som SD-ledamot i söndags. Nu har han läst partiets program och hoppar av uppdraget.
- "Jag har nu fördjupat mig i Sverigedemokraternas partiprogram och tyvärr får jag göra mina väljare besvikna. Jag kan inte ställa upp, invandrarna är mina vänner, säger han."
Men det blir tufft för SD även på andra håll i landet att få ihop till de platser de vunnit i valet. Svenska Dagbladets genomgång visar att Sverigedemokraterna saknar ledamöter i 52 kommuner. Totalt är det 63 tomma stolar i fullmäktigeförsamlingar runt om i landet. I praktiken innebär detta att SD inte kan utöva sin politik på det lokala planet ute i landet. Historiskt har SD haft ett större avhopp av ledamöter än andra partier. Vi förra valet stod 14 SD-stolar tomma, i slutet av mandatperioden var 56 obesatta.
Erics avhopp och det som skett under föregående mandatperiod är ett tydligt tecken på att många sympatisörer av SD inte riktigt vet vad de röstar på. Men intressant nog så har de heller inte läst partiprogrammet innan de går med på att arbeta aktivt för partiet. Jag tror det kommer bli fyra tuffa år för SD framöver och frågan är om de ens kommer att vara 20 i riksdagen när mandatperioden är slut.
Kim
S krisen
Socialdemokraterna får valnattsresultatet 30,9 procent av väljarna, det är det sämsta valresultatet på 99 år sedan Hjalmar Brantings 28,5 procent 1911.
20 SEPTEMBER
Mona Sahlin och partiets verkställande utskott träffas i partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm för ett krismöte. "Jag har förlorat, mitt parti och de rödgröna har förlorat", säger partiledaren till Expressen.
21 SEPTEMBER
Socialdemokraternas ledning sitter i interna krismöten och möten med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
22 SEPTEMBER
Partistyrelsen håller ett extramöte för att utse en krisgrupp som ska utreda det katastrofala valnederlaget.
- Det är viktigt att inse att det är ett katastrofval, inte bara ett dåligt val. Det nästan motsvarar det val som Moderaterna gjorde 2002 när de i stort sett halverades.
- Vi har på två val tappat jättemycket och trott båda gångerna: Nu är botten nådd. Men jag är inte säker på att den behöver vara det om vi inte uppdaterar vår politik, säger Luciano Astudillo.
Integrationspolitiken står inte still
Reinfeldt och alliansen är bara 298 röster från egen majoritet
Valet är inte avgjort. Bara tre mandat saknas för att alliansen ska få egen majoritet i riksdagen. Och i dag avgörs det om mandatfördelningen mellan blocken förändras. För nu ska utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna räknas. Men för att det ska påverka ställningen måste mandaten ändras i ”rätt” valkretsar...spänningen stiger!
Minns någon vad som hände?
I dagens Metro fann jag följande citat;
Källan är Facebook och skribenten är Marie-Louise Enderlett som är en av Sverigedemokraternas kandidater.
SD SD SD
Mona sitter kvar...
//föredetta S anhängare
SDare står till höger och många är arbetslösa
Den typiska Sveridemokraten är en arbetslös ung man som är med i LO, men ändå står till höger, enligt SVT:s vallokalsundersökning, Valu. Bland samtliga svarande i undersökningen sa 4,0 procent att de röstat på SD – att jämföra med valresultatet på 5,7.
De som röstade på SD:
6 % av de unga förstagångsväljarnas röster,
7,4 % av de arbetslösa
5,5 procent av LO-medlemmarnas.
Flest röster fick partiet från förstagångsväljare, tidigare blankröstare och valskolkare.
Men SD plockade också röster från samtliga andra riksdagspartier – med övervikt för M och S (se längst ner i detta inlägg för samtliga sifror)
Viktiga frågor:
”Flyktingar/invandring” är den fråga SD-väljarna rangordnar högst.
”Miljö” hamnar på plats 18, näst sist.
Ideologisk hemhörighet:
48 % av SD-väljarna identifierar sig som ideologisk höger.
18 % som vänster.
34 % som ”varken eller”.
I VALU svarar 70 % av samtliga svarande uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för svenska politiker. Bland SD:s väljare är samma siffra 27 %.
27 % av SD-väljarna ser parti- ledaren Jimmie Åkesson som ”mycket betydelsefull” för deras val av parti.
Det är den näst högsta siffran efter Fredrik Reinfeldts 45 % av M-väljarna.
SD VÄLJARna kom från dessa partier;
M: +0,7
KD: +0,1
FP: +0,1
C: +0,1
S: +0,5
MP: +0,1
V: +0,1
Förutom minskad invandring vill Sverigedemokraterna spara pengar på att kraftigt minska biståndet. Men på andra punkter vill SD öka statens utgifter och sänka skatterna mer än både den borgerliga alliansen och den rödgröna oppositionen. Det tydligaste exemplet är skatten för pensionärer som SD vill sänkas med 13 miljarder nästa år. Det är 8 miljarder mer än regeringen och 5,5 miljarder mer än de rödgröna föreslagit. I valmanifestet i augusti föreslogs nya utgifter på 12,8 miljarder kronor 2011 i enlighet med den bedömning regeringen gjort om reformutrymmet. SD vill ta bort arbetsgivaravgiften för lärlingsjobb och förlänga starta eget-bidraget till tolv månader. Finansminister Anders Borg har med hjälp av tjänstemän på finansdepartementet försökt visa att SD räknar besparingar dubbelt och trippelt i sin skuggbudget.
Förutom minskad invandring vill Sverigedemokraterna spara pengar på att kraftigt minska biståndet. Men på andra punkter vill SD öka statens utgifter och sänka skatterna mer än både den borgerliga alliansen och den rödgröna oppositionen. Det tydligaste exemplet är skatten för pensionärer som SD vill sänkas med 13 miljarder nästa år. Det är 8 miljarder mer än regeringen och 5,5 miljarder mer än de rödgröna föreslagit. I valmanifestet i augusti föreslogs nya utgifter på 12,8 miljarder kronor 2011 i enlighet med den bedömning regeringen gjort om reformutrymmet. SD vill ta bort arbetsgivaravgiften för lärlingsjobb och förlänga starta eget-bidraget till tolv månader. Finansminister Anders Borg har med hjälp av tjänstemän på finansdepartementet försökt visa att SD räknar besparingar dubbelt och trippelt i sin skuggbudget.
Sprid Kärlek & Valet som inte är avgjort
På många håll på nätet (Twitter, Bloggar, Facebook mfl) har jag idag läst kommentarer som är förlåtande och nästan kärleksfulla. Det handlar om att man inte ska sprida hat genom att "kasta skit" på SD och deras anhängare utan istället bemöta dem med kärlek eller, återigen, tystnad. Jag tror iofs att det kommer att visa sig ganska snabbt att partimedlemmarna i SD har missbedömt hur mycket hårt arbete det är att vara politiker och att de snart fäller sig själva (oavsett hur det går med poströsterna som inte är räknade). Jag tror att det är farligt om vi återigen faller in i det naiva tillstånd av någon slags tillit som vi hade innan valet och som gjorde att SD fick så många röster som de fick. Det enda sättet, säger jag återigen, är att vi bemöter argumenten med fakta. Belyser svagheter och diskuterar. Därmed inte sagt att vi ska sprida hat. Men heller inte kärlek.
Politik är viktigt. Det påverkar vår vardag och jag tycker att alla människor är värda en andra chans, även Sverigedemokrater. Jag tycker att alla människor har rätt att tycka vad de vill och rösta som de vill så länge de inte skadar andra. Om ett främlingsfientligt parti som SD skulle få en betydande makt i Sverige påverkas många människor negativt och vi, som människor i en demokrati, har rätt att reagera när vi ser att det är allt fler som väljer att rösta på dem.
Självklart ska man visa respekt för varandra i diskussioner och inte ägna sig åt personangrepp eller slag under bältet. Det är inte är rimligt att kasta sten, störa torgmöten eller hota människor för att de röstat på Sverigedemokraterna eftersom vi har demokrati och yttrandefrihet i Sverige. Detta gäller även åsikter vi inte håller med om och även om jag personligen har mycket emot Sverigedemokraternas politik ser jag inget fel i att bemöta deras argumentation med fakta.
Dessvärre har många av de Sverigedemokrater jag mött på nätet de senaste dagarna, inte argumenterat med vare sig fakta eller respekt. De har i många fall spridit hat och kommentarer över nätet gentemot meningsmotståndare. Väldigt ofta har dessa kommentar varit rena personangrepp gentemot t.ex. muslimer, invandrare i allmänhet, "ghetton" etc men också personliga (ja, jag har fått några sådana själv). Det är då det är så viktigt att inte dras ned på samma nivå utan hålla sig saklig. Och att inte gripas av panik.
I praktiken är valet inte helt avgjort ännu, alla röster är inte räknade och med den tunna skillnad vi har nu mellan blocken kan valet 2010 bli ännu mer överraskande imorgon när alla poströsterna är räknade. Det hjälper dock inte de 12 kommuner som kommer att ha Sverigedemokrater som kan påverka beslut men vi kanske kan få en majoritetsregering i Alliansen trots allt. Det är ca 7100 röster det handlar om i skillnad mellan blocken. Betyder det att vi, trots allt, kan hoppas på poströsterna som ska vara färdigräknade per imorgon? Man vet att poströstarna ofta röstar på Allianspartierna och de är ganska många. De Röstberättigade utlandssvenskarna 2010 är totalt 124 887 enligt Valmyndigheten medan SCB beräknar att det finns 147 439 utlandssvenskar som får rösta 2010. I valet 2006 fick drygt 125 000 rösta från utlandet och bland dem var det 29 procent som tog chansen. Med enkel matematik kan det alltså vara så att poströstarna kommer att avgöra valet vilket återigen belyser hur liten marginal det är mellan de existerande partiblocken.
Yttrandefriheten är ingen självklarhet - det är en skyldighet!
Jag vet att många tycker det är tröttsamt med all ilska efter valet igår, eftersom det trots allt var ett demokratiskt val där varje person har rätt att lägga sin röst på det parti de tror på. Jag älskar demokratin. Jag älskar det faktum att vi har rätt att rösta, att vi har yttrandefrihet och att vi lever i ett samhälle där det än så länge är sällsynt med våld gentemot personer som utövar politiskt arbete. Men det jag inte tycker om är att argumenten gentemot diskussionen och ilskan som blossar upp till mångt och mycket handlar om att människor "inte orkar med" eller "tycker det är osakligt" att andra människor visar sin ilska.
Vi lever, som skrivet, i en demokrati och med det har vi tillsammans bestämt att yttrandefriheten är någonting av det viktigaste vi har i vårt samhälle. Med yttrandefrihet kommer också ansvar. Må vara att en del argument idag är osakliga och baserade på frustration, ilska och chock över att vi nu har ett rasistiskt parti i vår Riksdag men faktum är att det är svenskar som har röstat fram dem. Givetvis betyder inte detta att vi ska tiga still. Det betyder att vi som inte håller med om att Sverige behöver mindre multikulturella influenser, vi som själva är eller känner människor som har en "annan" bakgrund är den som Sverigedemokraterna föredrar, har en skyldighet att reagera.
Politik kanske är jobbigt att ta till sig, det kanske är irriterande och tråkigt ibland. Det kanske består av ord vi väjer för och analyser vi inte orkar göra. Men det spelar ingen roll. Vi är skyldiga att tillsammans engagera oss. Det handlar ytterst om vår frihet. Om våra rättigheter att FÅ välja partier. Att få säga vad vi tycker. Att ha makt över våra egna liv. Men det innebär också en skyldighet att inte ligga på soffan när det är val och att våga säga emot när någonting sägs som vi inte tycker om.
Flera av mina närmaste har blivit rädda när de sett att jag bemött åsikter från SDare på nätet. Frågat varför jag skrivit svar under mitt eget namn. Jag gör det för att jag tror på individer. Jag tror att varje människas röst är värd någonting och att alla kan göra skillnad. Även om det är i en diskussion ett-till-ett. Demokrati är någonting vackert men yttrandefrihet är ännu vackrare. Och jag vägrar vara rädd. Vägrar tiga still.
Tack för att ni orkade läsa ända hit,
Kim ♥
2 rejäla överraskningar under valnatten
I Söderhamn fick SD ca 11 % av rösterna vilket innebär att de kommer att ha 6 platser att fylla med sina partimedlemmar. För 4 år sedan klarade de inte av det men eftersom de fått stå oemotsagda i debatten under så lång tid har deras underdog-strategi slagit igenom i stora grupper av människor som under valnatten betecknades som "arga unga män" av ett flertal av partierna. Jag tror att det är ett misstag att inte diskutera med deras respresentanter och att samtliga etablerade partier har misslyckats med att förstå hur stora de hunnit bli. Att förklara bort deras väljare (som de facto har en röst var precis som vi andra) som mer eller mindre imbecilla i den offentliga "debatten" har också varit ytterligare ved på elden. De lyckades dock mycket sämre med att värva röster i storstäderna som Stockholm, Malmö och Göteborg. Vad det beror på kan intelektualiseras med att det bor fler välutbildade människor i storstäder men jag tror inte at analysen är fullt så enkel. Jag tror också att det är naivt att bortförklara valresultatet med "outbildade arga unga män" även om det är det snabbaste sättet att avfärda det obehag många av oss känner när resultatet från valet började visa sig på skärmarna.
"Vi kommer inte att samarbeta med eller göra oss beroende av SD"
Vi är många fler som inte är rasister!
Snabba frågor i ett mellanspel
Björklunds tal
Mauds tal
Ohly intervjuas i SVT
Monas tal och kommentarer
Moderaterna överlägsna i Stockholm
Alliansen har majoritet!
Kommer Mona att avgå om S förlorar valet?
Prognos just nu /2965 distrikt av 5668 räknade
Upprörda reaktioner på Twitter
Christian Westling förnekar att han skulle ha misshandlat någon i natt, säger sig ha blivit påhoppad av "fyllevänsterkillar." #SDvaka
Jaha SD, ni ville ha bitterhet. Ni har mitt hat, mitt förakt, min bedrövelse, min genans över denna skamfläck på Sveriges parlament
RT @Majanen: "Hur i HELVETE kan det finnas fler rasister än feminister i Sverige?" - @iheardyoulook #valvaka #svtvaka
Allt annat känns meningslöst när vi får in ett rasistiskt parti i riksdagen. En sorgens dag för Sverige. #aftervote #val2010
637 av 5668 valdistrikt räknade
Preliminär röstfördelning
Förk. | Parti | Antal 2010 | Andel 2010 | Antal +/- | Andel +/- | Antal 2006 | Andel 2006 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1,2 % blankröster
Resultat SVTs Vallokalsundersökning
Uppdelat per parti;
Nagelbitarvalet 2010
Blir det Alliansen eller de Rödgröna som kommer att bestämma i Sverige? Blir det Sahlin eller Reinfelt som blir vår stadsminister? Spänningen är olidlig under dessa sista timmar innan siffrorna börjar ticka in.
Intervjuder från de olika partiernas valvakor har varit spridda skurar men man känner en spänning i luften från alla läger. En rolig parentes från detta var rapporten från SDs valvaka på Gärdet i Stockholm där det enligt rapport var "fler journalister än partsympatisörer". Om det beror på det enorma säkerhetspådraget eller inte låter jag vara osagt. SD har tippat på att det får "5-10 % av rösterna i dagens val" enligt samma rapport (SVT).
Allliansen vann titeln "det nya arbetarpartiet" igår kväll
Det blev en intressant debatt igår kväll mellan Alliansen och de Rödgröna, överlag var det lite välkammat och lite för mycket repliker som kändes gamla och inövade på fel sätt, men i stort var det bättre än de senaste dagarnas utfrågningar.
Debatten om skolan, om lärlingsplatser, gymnasiet och lite grand om vikten av fritids var riktigt bra och där kändes det som att alla partier var hyfsat eniga fast de försökte polarisera lite. De Rödgröna hävdade att Alliansen var emot komvux på helt osakliga grunder men förutom det var det inte mycket hetta i debatten. Det roliga och intressanta här är att både Alliansen och de Rödgröna ligger väldigt nära varandra i åsikter i den här frågan. Lärlingsplatser verkar vara kuggfrågan. Ena sidan är för och andra emot. Gissa vilken sida som tycker vad?
Debatten om jobben var mer het men när Mona replikerade "vi som VARIT arbetarparti" reagerade jag och säkert många andra. Är de inte det längre? Har alltså Alliansen vunnit titeln som "det nya arbetarpartiet"? Om ja så måste man gratulera dem till en väl vunnen seger eftersom de Rödgröna varit THE arbetarparti i mer än 100 år. Man diskuterade Arbetsförmedlingen och eftersom AF alltid har varit ett skämt (det vet alla vi som någon gång sökt jobb!) så blir de delarna i debatten sanslösa och rätt roliga, oavsett sida. Maud gjorde en snygg växling - "RUT har skapat riktiga jobb" och sedan började Miljöpartiets Peter Eriksson jagar småföretagarröster med skattesänkningar (!) medan Hägglund försöker lugna ner debatten.
Mona höll, under i stort sett hela debatten, en lätt överlägsen och blasé ton som får mig att känna det som om hennes människosyn grundar sig i att andra människor är lite dumma i huvudet och inte förstår om man inte pratar väääldigt långsamt och tydligt med en tonlös röst. Det är synd. Hon är en ganska bra politiker numera. Jag delar inte hennes åsikter och speciellt inte hennes (S) syn på företagarna och extra skatter för dem som tjänar mer alternativt är företagare. Det fick mig att igår brista ut på Facebook; "Mona, ledsen att säga det men du har ingen aaaaning om hur företagare tänker om skatterna i Sverige. I verkligheten, så fort bolaget börjar växa lite, måste vi flytta bolagen utomlands för att kunna leva på vårt hårda arbete (14 timmars arbetsdag är vardag för de flesta företagare) om vi skulle göra som du vill. Men det är klart, du har aldrig haft ett riktigt jobb..."
Jag brukar älska Peter Erikssons vassa miljöargument men han verkade återigen trött och lite irriterad. Kanske är för att det är hans sista val? Han fladdrade en hel del på målet vid flera tillfällen och kom med motbevisbara påståenden om miljömål. Det är synd, miljön är en viktig fråga och här spelar Miljöpartiet en stor roll oavsett vilket block de allierar sig med. Det behövs en aktiv miljöröst i debatten. Kanske det trots allt är rätt så bra att det kommer nya språkrör efter valet?
Diskussionen om kärnkraften blev lite het. De Rödgröna vill avveckla kärnkraften men hade egentligen ingen konkret plan annat än att "byta till alternatv" som vi inte får veta vilka de är och Alliansen vill behålla men minska beroendet men man vet inte hur. Man kan nog kalla det oavgjort? Ingen av dem har egentligen ett tillräckligt bra förslag som alternativ. Det finns ju trots allt flera förnybara energikällor som vindkraft, vattenkraft och solenergi. Det enda vi vet sedan tidigare är att de Rödgröna i alla fall "inte vill bygga ut vattenkraften".
Integrationsdiskussionen i debatten blev också rätt så belysande trots att Mona lyckades med att prata och säga ingenting. Maud var på hugget och överaskade gång på gång i debatten i stort men i integrationsfrågan märkte man hennes engagemang för företagare på riktigt; hon pratade riktiga jobb, samarbete med näringslivet och svängde elegant in på språkfrågan och vikten av att kunna svenska. Hon hann dessutom klämma in några ord om arbetskraftsinvandring. Har inte sett henne vara så vass under hela valrörelsen. Jag tror att C kammade hem några nya röster i gårdagens duell.
Peter Eriksson pratade om vikten av framtidstro och behovet att rusta upp slitna bostadsområden och Björklund höll med. Sedan blev det lite av ett Dödläge. Båda lägren fokuserar på jobb och upprustning av bostäder och låter plötsligt som om de är fullkomligt eniga.
Fredrik Reinfelt var genomgående konkret, lugn och en skicklig debattör och hade en "sidan av" position under gårdagens debatt. Han gick in och kommenterade ibland men i stort lät han sina Allianskollegor hålla ordet. Det var ett smart drag eftersom han gav utrymme att visa bredden också i Alliansen men samtidigt förmedlades en känsla av att de är fruktansvärt kompetenta inom många områden.
Jag vet ju vad jag kommer rösta oavsett debatten idag men det var rätt intressant twist att de fick säga snälla saker om varandra. Det var både roligt att se och intressant eftersom stämningen förändrades totalt och de flesta av partiledarna såg smått generade ut. Smart drag och trevligt avslut på en överlag bra debatt!
Ensam mamma söker...
så bra skrivet !!!
Skamligt av de rödgröna, desperationen tar allt mer tragiska uttryck
Novus tar avstånd från sin egen undersökning
Undersökningen visar på en rödgrön succé och används internt för att sporra medarbetarna - men mätningen ger inte en sann bild, hävdar nu opinionsinstitutet.
- Vår uppfattning är att siffrorna inte avspeglar den aktuella väljaropinionen, säger Arne Modig på Novus till Expressen.se.
Sverigedemokraterna backar i valspurten
Bästa förslagen för företagarna
Nr1: Miljöpartiets förslag att sänka arbetsgivaravgiften med tio procentenheter upp till en lönesumma på 2,5 miljoner kronor. Det stöds av över 60 procent av de svarande företagarna.
Nr 2; Vänsterpartiets förslag; ta bort sjuklöneansvaret hos företag med färre än tio anställda, tycker nästan 50 procent skulle gynna företagsklimatet väldigt mycket.
Nr 3; Centerns förslag att avskaffa turordningsreglerna för företag med färre än 50 anställda.
I undersökningen har förslagens avsändare mörkats, så att inte företagarna skulle svara efter partitillhörighet.
Allt enligt en färsk undersökning från; organisationen Företagarna"Vem ska jag tro på, tro på, tro på när..."
Så du är frågan; tror vi på en kvinna som har en lång historia av olika märkliga finansiella beteenden eller en man som kommer från höger och påstår sig leda det "enda arbetarpartiet i Sverige idag". Vem är mest trovärdig? Vem av dem står för någonting som känns stabilt i en tid av ekonomisk oro och en eventuell finanskris 2.0 runt hörnet.
Kim
Mona i samma kostym, Ohly svalde slipsen och Peter...vad hände?
Under hela diskussionen såg det dessutom ut som att Ohly hade svalt slipsen, Mona inte har bytt kostym på 3 dagar och Peter var inte lika skarp som han brukar vara. Jag tycker ingen av dem "vann" debatten på samma sätt som Björklund som faktiskt tjänade in poäng under gårdagens utfrågning tack vare Jennys klumpiga intervjutaktik där hon gick på honom angående rasismen som jag skrev om igår.
Varför är Mona svartklädd ? Är hon på väg till sin egen begravning ? ;-)
Valstatistik från Facebook valet respektive Novus senaste siffror
Valresultat för röstande över 18 år (200002 av totalt 240087 röster)
Jan Hägglund röt som ett lejon & Östergren borde sluta
När Björklunds fick sitt utbrott tyckte jag ändå att han försökt ett bra tag att hänga sig kvar i debatten och hålla sig saklig. Jag brukar vanligen såga politiker för deras stupiditet men igår vann Hägglund pluspoäng gentemot Jennys aggressiva frågebatteri som till vissa delar enbart var upprepningar och tjat. Utan ett det har någonting med saken och göra började jag fundera på om fröken Östergren har botoxat pannan, vilket var en reaktion på stress och obehag över hennes pitbull-liknande övertramp gentemot Björklund.
När Björklund började tala om sina "barn som kommer från andra sidan världen" och hans uppenbara ilska över Jennys försök att få det att se ut som att hans parti och han i synnerhet hade smygrasistiska åsikter kände jag mig både berörd (för att han visade sådan uppenbar värme för sina barn) och lite förvånad (trodde inte att han så passionerat skulle försvara sig och sitt parti). Jag tycker Jenny ska skaffa sig ett anna t jobb. Om hon hade någon slags känsla för journalistik hade hon släppt bettet och varit lite saklig. Istället satt hon med ett totalt känslolöst uttryck i ansiktet (kan vara pga botox, det vet jag ju inte) och fortsatte mala så att till och med tv-publiken vred sig som daggmaskar på en krok.
"Sverigedemokraternas pressekreterare hoppade på oss"
Leif GW Persson har röstat!
Följ Svenska folkets intresse för valet
Följ svenska folkets intresse inför valet i September
Baserat på dagliga sökningar på google.se visar Google Trender svenskarnas intresse för de olika riksdagspartierna, dess företrädare samt för heta valfrågor.
Den politiska degen jäser
Liberalen tror på den fria självägande, kreativa människan som står i motsatsförhållande till den moderna överjästa, nyckfulla och hotfulla statsmakten. Det genomgående temat är att man vill minska politikernas makt, sänka skatten radikalt, och låta medborgare, organisationer och företag ta hand om t.ex arbetslöshetskassa, sjukvård, skola mm.
Den bantade statens ansvar blir att sköta demokratiapparaten, lagstiftning, inre och yttre försvar. Politikernas arbete är starkt reglerat, nya lagar och ändringar synas av en författningsdomstol. De politiska uppdragen är tidsbestämda. Tanken är att medborgarna lånar ut sina kunskaper till parlamentet, och blir politiker under en viss tid, inte som idag att man bygger en politisk karriär.
Medborgaren lämnas i fred. Människan är fri och äger frukterna av sitt arbete.
Är det här en drömvärld för unga dataprogrammerare som förläst sig på Ayn Rand, eller kan man närma sig ett dylikt samhälle i verkligheten?
USA var en gång i tiden inspirerat av klassiskt liberala idéer, och det efterblivna nybyggarsamhället blev sedermera världens rikaste och mest kreativa land. Det avundsjuka, feodala, krigshärjade Europa såg på medan miljoner immigranter lämnade den gamla världen för den nya.
De amerikanska politikerna har dessvärre långsamt ökat sin makt och sträcker numera sina tentakler in på livets alla områden. Socialisering och korporativism är liberalismens värsta fiender. Skattetrycket har ökat, bolånemarknaden är närmast förstatligad, militärmakten kostar enorma belopp, och integritet och rättsskydd har urholkats i takt med att kriget mot terrorismen trappats upp. Den klassiska liberalismen har ersatts av socialkonservatism och socialliberalism.
I alla länder där liberala tankar introducerats (t.ex friare marknader) har den ekonomiska utvecklingen skjutit fart. Utvecklingen i Kina är resultatet av dylika liberaliseringar, dock har inte tankarna ännu påverkat statsskicket. Indien är också ett bra exempel.
Vi kan dessvärre konstatera att de flesta av världens politiker använder liberalismen som en pikant krydda, statens makt är och förblir översvallande, och medborgarna får räta sig i leden.
Generellt sett kan man säga att de flesta länder gick mot en mer liberal utveckling ända fram till andra halvan av 90-talet. 11-september-katastrofen satte spiken i kistan för utvecklingen. De nybyggda övervakningssamhällena är perfekta språngbrädor för morgondagens diktatorer. Jag tror att de flesta av oss inser att vi håller en felaktig kurs, men det är svårt att vända en oljetanker.
Idéerna om den lilla staten kommer förmodligen inte att bli populära, inte förrän den stora staten jäst färdigt och spruckit.
AttilaKreativt plankande kan leda till bra miljön!
Jag vet att många som plankar gör det för "sporten" och att många av dem inte skulle köpa ett kort oavsett vad det kostade men jag vet också att många inte har råd med de dyra avgifterna. För en student på gymnasienivå pratar vi 1050 SEK per månad i studiebidrag. Om de ska köpa busskort varje månad (nej, alla elever får inte ett gratiskort och de som får det har kort som gäller till 19.00 på vardagar och som bekant ägnar tonåringar en stor del av sitt kollektivtrafikåkande efter det och under helger för att träffa kompisar) så blir det ganska lite pengar kvar i plånboken till andra saker.
Herr Bodström kastar skit lite som han vill
Men det är klart, vi är svenskar som tiger still. Vi vågar inte konfrontera spöken i mörkret. Det är bättre att hålla sig till det välbekanta skitkastandet istället. Varför tar inte ni, tillsammans med övriga partier, en diskussion med SD? Personligen tycker jag inte om deras åsikter eller håller med om deras politik men att inte säga någonting alls är en riktigt dålig strategi. De kommer bara vinna fler röster från dem som redan är arga och missnöjda.
MvH
SD
Get a job !
Vem har fått jobb via arbetsförmedlingen, ingen jag känner iallafall, känner någon någon som har fått jobb via AF ?
Va fan !
Det är fan med otroligt att stadsdelsnämder (alla i Stockholm) inte kan förstå att man år 2010 kan ha barn och inte bo med modern. Folk har väl seperat i Stockholm förut, eller är jag den första ?
Stadsdelsnämden vägrade ge mig uppgifter om min dotter för att jag inte enligt dem var vårdnadshavare ! Efter jag pratat med 2stadsdelsnämdschefer, så verkar det som jag ska ha rätt att få veta sådant.
Jag har dubbelkollat en gång och det funkade faktiskt !! Men ska nog göra fler stickprov !
Spännande val ?
Vilket är Sveriges arbetarparti?
http://wwwc.aftonbladet.se/vss/special/storfragan/visa/0,1937,47061,00.html
Kim
Räkna ut ditt jobbskatteavdrag
Bröstpumpar & Ofrihet
VAL 2010: senaste avsnittet med Ohlys utspel om bröstpumpar är så dumt att jag baxnar! Att tvinga in alla i att det är så "lätt" att pumpa ur mjölk så att papporna ska kunna "amma" är att förenkla verkligheten vi andra lever i, herr Ohly! Det är inte helt givet att detta fungerar för alla, dessutom är det djupt integritetskränkande och skam-/skuldbeläggande för de kvinnor som av olika anledningar inte kan eller vill amma "in the first place". Och sådant har vi nog av i samhället ändå!
Att tvinga föräldrar till delad föräldraledighet är detsamma som att vi kommer se en föryngring av våra dagisgrupper. Det finns en massa föräldrar som inte KAN dela på föräldraledigheten av olika anledningar. Valfrihet är GUD när man har småbarn eftersom tiden knappt räcker till det mest grundläggande. Jag tycker att man istället ska göra om föräldraledigheten så att även t.ex. morfar/farmor eller en annan släkting kan vara med och dela på föräldradagarna. Som sagt, alla ammar inte, alla har inte jobb som det går att få ledigt ifrån, alla är inte likadana!
Jag blir så arg! Vad hände med den goda människan?
Fakta: Senaste mätningen från Synovate
Så stort stöd får partierna i mätningen:
S 28,6 (–1,4)
V 6,4 (–0,4)
MP 7,2 (–1,0)
M 31,8 (+1,9)
FP 8,2 (–0,8)
C 5,3 (+0,8)
KD 5,2 (+0,2)
SD 6,0 (+1,3)
Rödgröna 42,2 (–2,7)
Alliansen 50,5 (+2,1)
Det finns människor som inte tiger still!
Det här tycker jag är ett lysande exempel på hur man med enkla medel kan belysa en så viktig fråga som vad invandringen har betytt för vårt lilla land. Jag ser fram emot att se effekten och hoppas, hoppas innerligt att det är många som sluter upp!