Vad betyder vallöften?

I dessa mediala tider med press från både journalister, bloggare, tweetare och andra onlinekanaler är det tufft för finansminister Borg. Ja vi är många som gillar honom skarpt även om han tonat ner sin image lite de senaste åren. Det är synd. Det behövs mer ringar i öronen, piercingar och tatueringar i regeringen. De ska nämligen representera det större mertalet av oss röstare och vi ser, som bekant, helt olika ut. Bortsett från den lilla omvägen så är det nu dags för regeringen och framförallt finansminister Borg att visa det man lovade både i sin budget och i sina vallöften.

Under valet gick det ut flera löften och några "kanske" som i korthet kan sammanfattas som "om ekonomin tillåter" vilket i stort sett innebär att det kanske blir av lika säkert som en lottovinst. Jag hoppas dock att Borg och Alliansen håller ord med höjningen av studielånen med 500 kronor samt de utlovade skattesänkningarna till pensionärerna. Just pensionärerna har ju lobbat hårt inför detta val för att få sänkta skatter och större fokus på att man inte kan leva på en genomsnittlig pension. Detta har vi skrivit om tidigare här på bloggen. Det obehagliga med hela pensionärsdebatten är ju att vi snart har en jättelik grupp 40-talister som ska gå i pension och om pengarna knappt räcker till dem vi har så undrar jag hur det ska gå för oss som har en bra bit kvar. Jag tror inte att jag kommer skippa mitt pensionssparande och jag hoppas att alla ni som läser detta också har ett.

Anders Borg har inte avslöjat någonting om budgeten på sin blogg men ger ändå en ganska bra sammanfattning över läget där. Man kan få en ganska bra överblick över hur det kommer att se ut. Han inleder sitt senaste inlägg med att skriva " Permafrosten förefaller nu ha lämnat det finansiella systemet internationellt och i Sverige blir vårtecknen allt fler. Det finns skäl att vara mer optimistisk kring utvecklingen i svensk ekonomi. Läget på arbetsmarknaden är fortfarande bekymmersamt, även om det finns tecken som pekar i en mindre negativ riktning. De bättre tillväxtutsikterna innebär att de offentliga finanserna utvecklas starkare än i prognosen i budgetpropositionen för 2010. Balans och överskott ser nu ut att nås 2013/2014."

Anders Borg har, i motsats till det han skrivit på sin blogg gått ut och sagt att det handlar om "en krisbudget". Thomas Östros (S) har i sann oppositionsanda sagt att " er politik ger inte jobb. Den klyver Sverige" varvid Borg har kontrat att "det är arbetslinje mot bidragslinje" vilket vi hört nu under hela valrörelsen. Det är bra att man håller sig till det man säger under valet men det är en aning oroande att det kommer att ta tid att rätta till för dem som har det tuffast; de långtidsjukskrivna och långtidsarnbetslösa. Jag tror att det är många som har "tagit ett jobb" för att de inte får pengar men det finns ju en hel del människor som hamnat utanför och som de facto inte får ett öre trots att de inte kan arbeta pga sjukdom. Alliansen har lovat "att se över" sjukreformen och nytillsatta ministern Ulf Kristersson (M) får ett tufft jobb med att lösa detta. Ulf Kristersson har ju sedan tidigare en del annat att tackla bl.a ett lägenhetsaffär i Ersta som vi noterat tidigare här i bloggen. Det verkar dock som att även det, som såg ut att kunna bli en potentiell skandal, blåste förbi lika snabbt som den kom.


En liten parentes på slutet av detta inlägg är ju att Bodström de facto har blåst bort från politiken när Mona Sahlin har städat i leden för att stärka lojaliteten. Hon är en smart politiker. Man kan tycka vad man vill om hennes politik (och hennes ibland irriterande, lite lätt överlägsna, tonfall) men hon är skicklig. Å andra sidan hänger man inte kvar i toppolitiken så många år som hon har gjort utan att vara skicklig.


Kim


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0