24 Vindkraftverk i timmen

I Nagoya, Japan, pågår just nu i FN:s regi ett stort viktigt möte om biologisk mångfald. Naturskyddsföreningens och Miljöaktuellt arrangerar dessutom en konferens om detta under namnet: "Vem ska bort" den 12 november i Aula Magna, Stockholms Universitet.

Indien blev för övrigt blev det första landet som (igår) offentligt åtog sig att redovisa naturtillgångar och koppla det till BNP. FN-studien TEEB - "The Economics of Ecosystems and Biodiversity" ledare Pavan Sukhdev hoppas att ytterligare 20-30 länder knyter sig an till systemet. Har Sverige gjort detta? Inte vad jag vet. Här pågår mestadels miljödebatten i det lilla perspektivet fortfarande. Dock har Stockholms Stad gjort en hel del för att vi ska få "gröna lungor" i form av parker och att avleda trafiken från innerstaden och skapa en bättre boendemiljö. Men räcker det? Jag tycker inte det.

En annan intressant sak i miljödebatten som pågår globalt är rapporten från Worldwatch Institute som attackerar frågan kring konsumtionshetsen och dess påverkan på miljön. I rapporten berättar upphovsmännen att konsumtionskulturen kan komma att slå ut alla politiska försök att komma åt klimatförändringarna och alla typer av skiften mot en grön energi och ekonomi. Enligt rapporten är den överdrivna konsumtionskulturen snart det absolut största hotet mot planeten jorden. Läs om den kursiva texten en gång till. Det är skrämmande!

Under den gångna veckan gick dessutom Kina om USA som världens största bilmarknad. Hur kommer detta att påverka vår globala miljö och vad gör vi i Sverige för att ta vår del av ansvaret? Enligt rapporten blir det också allt svårare att bli av med beroendet av fossila bränslen. För att möta konsumtionens växande energikrav krävs enligt Worldwatch att man uppför 24 vindkraftverk i timmen om man vill kunna ersätta fossila bränslen.

Tekniken för att skapa en bättre miljö finns redan - sol, vind och vattenkraft samt alternativa bränslen till våra bilar. Frågan är om vi, du och jag, orkar ta in detta och förstå att vi inte kan fortsätta konsumera som vi gör om vi vill lämna jorden i arv till våra barn.

Och vad gör våra politiker utanför Stockholms gränser?

Kim
UPPDATERING:
State of the World Project Director Erik Assadourian launches the report at the State of the World Symposium in Washington: http://blogs.worldwatch.org/transformingcultures/videos/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0